Drukuj przepis
Tort bezowy

Tort bezowy

Tort bezowy z bitą śmietaną czyli przepis na najlepszy tort bezowy z owocami, który świetnie smakuje z truskawkami lub z malinami, albo jagodami czy kiwi.
Danie Deser
Kuchnia Polska
Przepis na tort bezowy
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 1 godzina 45 min
Całkowity czas 2 godz.
Liczba porcji 1 tort o średnicy 21-24 cm
Liczba kalorii 166 kcal

Składniki

Beza

  • 5 białek o temperaturze pokojowej
  • szklanki cukru pudru

Do przełożenia

  • bita śmietana z 250 ml śmietanki kremówki

Dekoracje do wyboru (opcjonalnie)

  • 2 szklanki truskawek pokrojone na plasterki
  • kilka truskawek w całości
  • listki świeżej mięty
  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady

Jak zrobić

  1. Białka ubijam na sztywną pianę.

  2. Stopniowo dosypuję do ubitych białek cukier i ubijam dalej, na gęstą masę bezową.

  3. Wykładam masę na bezy na papierze do pieczenia wyciętym w kółka wielkości dna tortownicy. Jeśli masy jest za dużo, można dorobić kilka mniejszych bezików i wykorzystać do późniejszej dekoracji.

  4. Wstawiam bezę do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Piekę przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.

  5. Rozsmarowuję połowę bitej śmietany na upieczonym i całkowicie wystudzonym krążku bezowym.

  6. Na bitą śmietanę wykładam pokrojone truskawki.

  7. Przykrywam drugim krążkiem bezowym i wykładam drugą połowę śmietany na wierzch.

  8. Wierzchnią warstwę śmietany dekoruję całymi truskawkami i listkami mięty. Na talerzyk z ukrojonym kawałkiem tortu można dodatkowo wylać odrobinę polewy z czekolady.

Przepis wideo

Moje porady

Opcjonalnie na każdą warstwę bitej śmietany można dosypać prażone, posiekane grubo orzechy włoskie lub nerkowce, albo płatki migdałów czy wiórki kokosowe i polać całość polewą czekoladową.

Przydatne poradniki:

  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Bezy – przepis
  3. Bita śmietana – przepis
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Polewa z białej czekolady – przepis
Wartości odżywcze
Tort bezowy
Wielkość porcji (50 g)
Liczba kalorii 166 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 23mg 1%
Potas 95mg 3%
Węglowodany ogółem 29g 10%
Cukry 27g
Białko 2g 4%
Witamina A 2.9%
Witamina C 20.7%
Wapń 2.6%
Żelazo 0.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.