Drukuj przepis
Tort bezowy

Tort bezowy

Tort bezowy z bitą śmietaną czyli przepis na najlepszy tort bezowy z owocami, który świetnie smakuje z truskawkami lub z malinami, albo jagodami czy kiwi.
Danie Deser
Kuchnia Polska
Przepis na tort bezowy
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 1 godzina 45 min
Całkowity czas 2 godz.
Liczba porcji 1 tort o średnicy 21-24 cm
Liczba kalorii 166 kcal

Składniki

Beza

  • 5 białek o temperaturze pokojowej
  • szklanki cukru pudru

Do przełożenia

  • bita śmietana z 250 ml śmietanki kremówki

Dekoracje do wyboru (opcjonalnie)

  • 2 szklanki truskawek pokrojone na plasterki
  • kilka truskawek w całości
  • listki świeżej mięty
  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady

Jak zrobić

  1. Białka ubijam na sztywną pianę.

  2. Stopniowo dosypuję do ubitych białek cukier i ubijam dalej, na gęstą masę bezową.

  3. Wykładam masę na bezy na papierze do pieczenia wyciętym w kółka wielkości dna tortownicy. Jeśli masy jest za dużo, można dorobić kilka mniejszych bezików i wykorzystać do późniejszej dekoracji.

  4. Wstawiam bezę do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Piekę przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.

  5. Rozsmarowuję połowę bitej śmietany na upieczonym i całkowicie wystudzonym krążku bezowym.

  6. Na bitą śmietanę wykładam pokrojone truskawki.

  7. Przykrywam drugim krążkiem bezowym i wykładam drugą połowę śmietany na wierzch.

  8. Wierzchnią warstwę śmietany dekoruję całymi truskawkami i listkami mięty. Na talerzyk z ukrojonym kawałkiem tortu można dodatkowo wylać odrobinę polewy z czekolady.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

Opcjonalnie na każdą warstwę bitej śmietany można dosypać prażone, posiekane grubo orzechy włoskie lub nerkowce, albo płatki migdałów czy wiórki kokosowe i polać całość polewą czekoladową.

Przydatne poradniki:

  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Bezy – przepis
  3. Bita śmietana – przepis
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Polewa z białej czekolady – przepis
Wartości odżywcze
Tort bezowy
Wielkość porcji (50 g)
Liczba kalorii 166 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 23mg 1%
Potas 95mg 3%
Węglowodany ogółem 29g 10%
Cukry 27g
Białko 2g 4%
Witamina A 2.9%
Witamina C 20.7%
Wapń 2.6%
Żelazo 0.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.