Tort bezowy

Tort bezowy

Tort bezowy z bitą śmietaną czyli przepis na najlepszy tort bezowy z owocami, który świetnie smakuje z truskawkami lub z malinami, albo jagodami czy kiwi.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Cook Time: 1 godzina 45 min
Total Time: 2 godz.
Course: Deser
Cuisine: Polska
Keyword: tort bezowy
Servings: 1 tort o średnicy 21-24 cm
Calories: 166kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Beza

  • 5 białek o temperaturze pokojowej
  • szklanki cukru pudru

Do przełożenia

  • bita śmietana z 250 ml śmietanki kremówki

Dekoracje do wyboru (opcjonalnie)

  • 2 szklanki truskawek pokrojone na plasterki
  • kilka truskawek w całości
  • listki świeżej mięty
  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady

Instructions

  • Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Stopniowo dosypuję do ubitych białek cukier i ubijam dalej, na gęstą masę bezową.
  • Wykładam masę na bezy na papierze do pieczenia wyciętym w kółka wielkości dna tortownicy. Jeśli masy jest za dużo, można dorobić kilka mniejszych bezików i wykorzystać do późniejszej dekoracji.
  • Wstawiam bezę do piekarnika nagrzanego do 100 °C, z włączonym termoobiegiem, na środkową półkę. Piekę przez ok. 45 minut nie otwierając piekarnika, potem suszę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze przez 1 godzinę.
  • Rozsmarowuję połowę bitej śmietany na upieczonym i całkowicie wystudzonym krążku bezowym.
  • Na bitą śmietanę wykładam pokrojone truskawki.
  • Przykrywam drugim krążkiem bezowym i wykładam drugą połowę śmietany na wierzch.
  • Wierzchnią warstwę śmietany dekoruję całymi truskawkami i listkami mięty. Na talerzyk z ukrojonym kawałkiem tortu można dodatkowo wylać odrobinę polewy z czekolady.

Video

Notes

Opcjonalnie na każdą warstwę bitej śmietany można dosypać prażone, posiekane grubo orzechy włoskie lub nerkowce, albo płatki migdałów czy wiórki kokosowe i polać całość polewą czekoladową.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek - jak ubić
  2. Bezy – przepis
  3. Bita śmietana – przepis
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Polewa z białej czekolady – przepis

Nutrition

Serving: 50g | Calories: 166kcal | Carbohydrates: 29g | Protein: 2g | Fat: 4g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 15mg | Sodium: 23mg | Potassium: 95mg | Sugar: 27g | Vitamin A: 2.9% | Vitamin C: 20.7% | Calcium: 2.6% | Iron: 0.7%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!