Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza, pachnące pietruszką, delikatnie ostre dzięki dodatkowi chili. Łatwe risotto frutti di mare na obiad lub kolację.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Keyword: risotto frutti di mare, risotto z owocami morza
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 516kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 350 g ryżu arborio
  • 250 g krewetek lub homarców w całości lub obrane
  • 250 g małży oczyszczone, przebrane
  • 250 g muli oczyszczone, przebrane
  • 250 g kalmarów oczyszczone, pokrojone w krążki
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojony; można zastąpić 1 porem (biała część pokrojonym w talarki)
  • 1 l wywaru warzywny lub rybny; gorący
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 100 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek około
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 papryczki chili opcjonalnie; drobno pokrojona
  • 1 pęczek natki pietruszki opcjonalnie; drobno pokrojona
  • 1 marchewka opcjonalnie; starta na tarce o drobnych oczkach lub pokrojona w julienne
  • 2 łodygi selera naciowego opcjonalnie; pokrojony w cienkie plasterki lub starty na tarce o drobnych oczkach

Jak zrobić

  • Na maśle szklimy cebulę lub czosnek, następnie dodajemy papryczkę chili podsmażamy do miękkości.
  • Warzywa zdejmujemy z patelni i przekładamy na osobny talerz, a na ten sam tłuszcz wrzucamy owoce morza i szybko przesmażamy na średnim ogniu (te wcześniej blanszowane przez ok. 1-2 minuty, te świeże lub surowe, rozmrożone nieco dłużej – 3-5 minut, ale nie za długo – żeby nie były gumowate).
  • Zdejmujemy owoce morza i przekładamy na talerz z warzywami, przykrywamy, a na ten sam tłuszcz wrzucamy suchy ryż arborio i mieszamy, cały czas podsmażając na niewielkim ogniu, aż stanie się przezroczysty.
  • Zalewamy ryż białym winem i czekamy aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodajemy wrzący wywar.
  • Gotujemy risotto przez ok. 15-20 minut al dente lub do miękkości. Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzamy całość dodatkowym wywarem.
  • Do risotto dodajemy owoce morza z warzywami, mieszamy całość i przekładamy na talerze.

Video

Wskazówki

  1. Risotto podajemy gorące, od razu po ugotowaniu, posypane natką pietruszki.
  2. Jak oczyścić małże
  3. Jak obrać krewetki
  4. Jak pokroić cebulę
  5. Jak zrobić masło klarowane
  6. Jak zrobić wywar rybny lub wywar warzywny

Nutrition

Serving: 380g | Kalorie: 516kcal | Carbohydrates: 56g | Białko: 23g | Fat: 18g | Tłuszcze nasycone: 10g | Cholesterol: 252mg | Sód: 1140mg | Potas: 444mg | Fiber: 2g | Cukier: 3g | Witamina A: 2955IU | Witamina C: 30.2mg | Wapń: 114mg | Żelazo: 5.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!