Drukuj przepis
Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza, pachnące pietruszką, delikatnie ostre dzięki dodatkowi chili. Łatwe risotto frutti di mare na obiad lub kolację.
Danie Danie główne
Kuchnia Włoska
Przepis na risotto frutti di mare, risotto z owocami morza
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 15 min
Całkowity czas 20 min
Liczba porcji 6 osób
Liczba kalorii 516 kcal

Składniki

  • 350 g ryżu arborio
  • 250 g krewetek lub homarców w całości lub obrane
  • 250 g małży oczyszczone, przebrane
  • 250 g muli oczyszczone, przebrane
  • 250 g kalmarów oczyszczone, pokrojone w krążki
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojony; można zastąpić 1 porem (biała część pokrojonym w talarki)
  • 1 l wywaru warzywny lub rybny; gorący
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 100 g masła klarowanego lub oliwy z oliwek około
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 papryczki chili opcjonalnie; drobno pokrojona
  • 1 pęczek natki pietruszki opcjonalnie; drobno pokrojona
  • 1 marchewka opcjonalnie; starta na tarce o drobnych oczkach lub pokrojona w julienne
  • 2 łodygi selera naciowego opcjonalnie; pokrojony w cienkie plasterki lub starty na tarce o drobnych oczkach

Jak zrobić

  1. Na maśle szklimy cebulę lub czosnek, następnie dodajemy papryczkę chili podsmażamy do miękkości.
  2. Warzywa zdejmujemy z patelni i przekładamy na osobny talerz, a na ten sam tłuszcz wrzucamy owoce morza i szybko przesmażamy na średnim ogniu (te wcześniej blanszowane przez ok. 1-2 minuty, te świeże lub surowe, rozmrożone nieco dłużej – 3-5 minut, ale nie za długo – żeby nie były gumowate).
  3. Zdejmujemy owoce morza i przekładamy na talerz z warzywami, przykrywamy, a na ten sam tłuszcz wrzucamy suchy ryż arborio i mieszamy, cały czas podsmażając na niewielkim ogniu, aż stanie się przezroczysty.
  4. Zalewamy ryż białym winem i czekamy aż całkowicie się wchłonie.
  5. Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodajemy wrzący wywar.
  6. Gotujemy risotto przez ok. 15-20 minut al dente lub do miękkości. Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzamy całość dodatkowym wywarem.
  7. Do risotto dodajemy owoce morza z warzywami, mieszamy całość i przekładamy na talerze.

Przepis wideo

Moje porady

  1. Risotto podajemy gorące, od razu po ugotowaniu, posypane natką pietruszki.
  2. Jak oczyścić małże
  3. Jak obrać krewetki
  4. Jak pokroić cebulę
  5. Jak zrobić masło klarowane
  6. Jak zrobić wywar rybny lub wywar warzywny
Wartości odżywcze
Risotto z owocami morza
Wielkość porcji (380 g)
Liczba kalorii 516 kcal Kalorie z tłuszczów 162 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 18g 28%
Tłuszcze nasycone 10g 50%
Cholesterol 252mg 84%
Sód 1140mg 48%
Potas 444mg 13%
Węglowodany ogółem 56g 19%
Błonnik 2g 8%
Cukry 3g
Białko 23g 46%
Witamina A 59.1%
Witamina C 36.6%
Wapń 11.4%
Żelazo 29.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.