Domowy budyń

Budyń

Przepis na budyń domowy waniliowy lub budyń śmietankowy, z opcjonalnymi dodatkami do smaku. To smaczny i prosty budyń, który można zagęścić mąką pszenną lub kukurydzianą, albo żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Tradycyjny kisiel mleczny.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: budyń, budyń śmietankowy, budyń waniliowy, kisiel mleczny
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 124kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Masa budyniowa

  • 500 ml mleka lub mleka sojowego, migdałowego, kokosowego, orzechowego albo słodkiej śmietanki 12%
  • 2-3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej może być tortowa lub kukurydzianej, albo 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii opcjonalnie

Dodatki do wyboru (opcjonalnie)

  • świeże owoce
  • owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
  • polewa czekoladowa
  • adwokat lub syrop owocowy
  • karmel
  • bita śmietana
  • bakalie
  • czekolada starta na tarce
  • listki świeżej mięty

Jak zrobić

  • Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąki/żółtka i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję.
  • Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę mleka, mąki/żółtek, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
    UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo - po wystudzeniu - do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu.
  • Przelewam budyń do pucharków i serwuję z ulubionymi dodatkami.

Video

Wskazówki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić krem budyniowy
  3. Polewa czekoladowa - przepis
  4. Bita śmietana - przepis

Nutrition

Serving: 130g (bez opcjonalnych dodatków) | Kalorie: 124kcal | Carbohydrates: 16g | Białko: 4g | Fat: 4g | Tłuszcze nasycone: 2g | Cholesterol: 12mg | Sód: 56mg | Potas: 205mg | Cukier: 12g | Witamina A: 200IU | Wapń: 144mg | Żelazo: 0.1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!