Wywar warzywny

Wywar warzywny

Przepis na wywar warzywny czyli podstawowy wywar do zup i sosów, bez dodatku mięsa. Jest to wywar warzywny esencjonalny, dzięki podsmażeniu warzyw na maśle.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 35 min
Całkowity czas: 40 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Keyword: bulion warzywny, wywar warzywny
Liczba porcji: 1 l wywaru
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • ½ kg warzyw 1 cebula, 1 por (biała część, 1 pietruszka, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego lub ½ korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki))
  • l wody
  • 50 g masła ¼ kostki
  • 1 łyżka soli

Jak zrobić

  • Warzywa dusimy pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut.
  • Zalewamy warzywa wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na średnim ogniu przez ok 20 minut, do miękkości.
  • Odcedzamy warzywa z wywaru (można je zmiksować i podać w formie zupy-kremu z warzyw). Wywar można przechowywać w lodówce przez 2 dni lub zamrozić w kilku porcjach.

Video

Wskazówki

Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!