Bita śmietana

Bita śmietana

Najlepsza bita śmietana - przepis na ubijanie krok po kroku. Zobacz jak ubić śmietanę i co zrobić gdy podczas przygotowań przytrafi się zwarzona bita śmietana.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 1 hour
Total Time: 1 hour 5 minutes
Course: Półprodukt
Cuisine: Amerykańska, Europejska
Keyword: bita śmietana
Servings: 6 osób
Calories: 164kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Bita śmietana

  • 250 ml śmietanki kremówki przez 1 godzinę schłodzona w lodówce, na najwyższej/najchłodniejszej półce

Dodatki (do wyboru - opcjonalnie)

  • 3 łyżki cukru pudru lub miodu
  • ½ łyżki żelatyny rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub z pomarańczy
  • 1 łyżeczka likieru, np. amaretto
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • barwnik spożywczy w dowolnym kolorze

Instructions

  • Końcówki miksera i miskę (najlepiej metalową) do ubijania śmietany wstawiamy do lodówki na 30 minut przed jej przyrządzeniem.
  • Ubijamy śmietankę w misce przez 30 sekund na najniższych obrotach miksera (dotyczy to mikserów o 3-stopniowej regulacji prędkości).
  • Zwiększamy obroty do najwyższych i nadal ubijamy śmietankę. Zanim bita śmietana będzie sztywna, ale zdąży już mocno zgęstnieć, dodajemy cukier puder i pozostałe, opcjonalne dodatki i znów miksujemy, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.

Video

Notes

Zwarzona bita śmietana
UWAGA: Bita śmietana nie może zostać „przebita” – miksowana zbyt długo może się zwarzyć lub ubić do konsystencji masła. Lekko zwarzona bita śmietana, w której widać już grudki, ale woda nie oddzieliła się jeszcze całkowicie od białka i tłuszczu, może być uratowana:
  • - do zwarzonej bitej śmietany dolewamy dodatkową, schłodzoną, jeszcze nieubitą śmietanę
  • - na niskich obrotach miksera delikatnie łączymy całość
  • - zwiększamy obroty i znów ubijamy, tym razem nie za długo :)
W zależności od stopnia zwarzenia ilość dodatkowej śmietany to ¼-⅓ tego, od czego zaczęliśmy ubijanie (jeśli w trakcie ubijania zwarzyło się 1200 ml śmietany, trzeba dolać 300-400 ml)
Jeśli w wyniku zbyt długiego ubijania ze śmietany zrobiło się masło, można oddzielić je od wody, przechowywać w lodówce i wykorzystać np. do wypieków.
Bitą śmietanę najlepiej podać od razu po przyrządzeniu. Po ubiciu można też przechowywać ją nawet przez ok. 8 godzin w lodówce.

Przydatne poradniki:
  1. Krem z bitej śmietany – przepis
  2. Krem z bitej śmietany i mascarpone – przepis
  3. Bita śmietana wegańska – przepis
  4. Jak napełnić rękaw cukierniczy

Nutrition

Serving: 50g | Calories: 164kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 1g | Fat: 15g | Saturated Fat: 9g | Cholesterol: 57mg | Sodium: 17mg | Potassium: 31mg | Sugar: 4g | Vitamin A: 615IU | Vitamin C: 0.6mg | Calcium: 27mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!