Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Leczo z kiełbasą
Najlepsze leczo z kiełbasą, cebulą, papryką i pomidorami czyli przepis na leczo po polsku.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Węgierska
Keyword:
leczo z kiełbasą
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
kiełbasy podwawelskiej
pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa
3
papryki
kolorowe; pokrojone w grubą kostkę
4
pomidory
średnie; pokrojone w kostkę
3
cebule
drobno pokrojone
5
łyżek
smalcu
½-1
łyżka
chili, ostrej papryki lub zmielonego czerwonego pieprzu
cukier
opcjonalnie
sól, pieprz
Instructions
W dużym garnku lub w woku szklimy cebulę na smalcu.
Do cebuli dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy aż zmięknie.
Do warzyw dodajemy kiełbasę i dusimy na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Dodajemy pomidory i zagotowujemy. Trzymamy całość na ogniu aż pomidory się „rozpadną”.
Przyprawiamy leczo ostrym chili, solą i pieprzem. Jeśli pomidory były mało dojrzałe, smak potrawy można „podbić” odrobiną cukru.
Podajemy gorące, z kromką chleba.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Tried this recipe?
Let us know
how it was!