Doskonała gorąca czekolada z chili lub innymi dodatkami. Polecam szczególnie kiedy jest to gęsta czekolada do picia - mój ulubiony napój czekoladowy. Do wyboru także wersja z alkoholem dla dorosłych.
1łyżka rumu lub likierunp. amaretto, bananowy, gruszkowy, kawowy; opcjonalnie
1łyżka blanszowanych migdałówzmielone w blenderze na proszek; opcjonalnie
1-2szczyptychili
1-2szczyptycynamonu
Instructions
Kakao rozpuszczamy w mleku (rozcieramy ewentualne grudki łyżeczką) i podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Opcjonalnie dodajemy gorzką czekoladę i często mieszamy uważając, żeby całość się nie przypaliła (można też podgrzewać składniki w kąpieli wodnej).
Pod koniec podgrzewania, kiedy czekolada jest już gorąca (nie można doprowadzać jej do wrzenia), dodajemy smakowe dodatki i podgrzewamy jeszcze chwilę, dokładnie mieszając.
Gorącą czekoladę serwujemy w kubkach lub filiżankach.
Rzadką czekoladę (o konsystencji podobnej do gorącej czekolady instant albo tej z uczelnianych i biurowych automatów) można zagęścić, zwiększyć objętość i wzbogacić jej smak, dodając do składników z powyższej listy gorzką czekoladę