Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Polska zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem, najprostsza, domowa zupa z pomidorów lub soku pomidorowego czyli tradycyjna pomidorówka.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Keyword: zupa pomidorowa
Liczba porcji: 4 osoby
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g pomidorów lub 500 ml soku pomidorowego 100%
  • 1 cebula mała, drobno pokrojona
  • 50 g masła
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki cukru
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  • Zagotowujemy wywar warzywny.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, przecieramy miąższ przez sito lub miksujemy w blenderze.
  • Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • Dodajemy sos pomidorowy do wywaru (wcześniej odlewamy z niego 1 szklankę), mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień.
  • Mąkę rozrabiamy z połową pozostałego wywaru, dodajemy do zupy, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 5 minut.
  • Śmietanę rozrabiamy z drugą połową pozostałego wywaru, również dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Pozostawiamy na ogniu na kolejne 5 minut.

Video

Wskazówki

  1. Zupę pomidorową podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
  2. Zamiast mąką, zupę można zagęścić zasmażką lub zmiksowanymi warzywami pozostałymi z gotowania wywaru.
Jak zrobić zupę pomidorową - krok po kroku
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!