500gwołowinyusunięte błony, pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa
50gwędzonego boczkupokrojony w kostkę
2papryki czerwone lub zielone
2-3ziemniakiśrednie; ugotowane, pokrojone w kostkę
4cebuledrobno pokrojone
1ząbekczosnkuopcjonalnie; drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
1lampka winaczerwone, wytrawne
6łyżek smalcu
chili, ostra papryka lub ostra pasta do gulaszuilość zależy od indywidualnych upodobań smakowych i tolerancji ostrości potrawy
1łyżeczka kolendrysuszone nasiona utłuczone w moździerzu
1łyżeczka suszonego tymianku
1liść laurowy
1łyżka kminku rzymskiego
sól, pieprz
Instructions
Umyte papryki owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 40-60 minut. Po upieczeniu obieramy ze skórek i miksujemy w blenderze.
W dużym rondlu lub w woku roztapiamy smalec i szklimy na małym ogniu cebulę (Uwaga: nie może się przypalić ani zezłocić), następnie dodajemy czosnek i kiedy się zeszkli, dusimy całość kilka minut pod przykryciem.
Do cebuli dodajemy mięso i obsmażamy na średnim ogniu.
Dolewamy czerwone wino, dodajemy listek laurowy, tymianek i przyprawy i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Do podduszonego mięsa dolewamy mus ze zmielonej papryki i dusimy całość do miękkości.
Pod koniec duszenia dodajemy do gulaszu ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy jeszcze chwilę.
W razie potrzeby doprawiamy gulasz dodatkową ilością ziół i przypraw.