Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty, do obiadu, z dodatkiem cebuli, jabłek oraz soku z cytryny i odrobiny oliwy. Można doprawić ją solą, pieprzem i cukrem oraz, opcjonalnie, dodać suszony koperek.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Polska
Keyword:
surówka z białej kapusty
Servings:
4
porcje
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
główki
białej kapusty
poszatkowana
1
cebula
drobno pokrojona
1
jabłko
opcjonalnie; utarte na tarce o drobnych oczkach
1-2
łyżki
soku z cytryny
lub 1 łyżeczka octu winnego
1
łyżka
koperku
opcjonalnie; drobno posiekany; suszony
2
łyżki
oliwy z oliwek
sól, pieprz, cukier
Instructions
Kapustę delikatnie solimy i ugniatamy dłonią, aż lekko puści sok.
Dodajemy pozostałe składniki: jabłko, cebulę, oliwę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku pieprzem oraz, w razie potrzeby, cukrem.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pokroić cebulę
Tried this recipe?
Let us know
how it was!