Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sos winegret
Podstawowy sos winegret do sałatek czyli jak zrobić vinaigrette z musztardy, oliwy, octu, szalotki i świeżych ziół.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
2
hours
hours
5
minutes
minutes
Course:
Półprodukt
Cuisine:
Francuska
Keyword:
sos vinaigrette, sos winegret
Servings:
4
porcje
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
małej szalotki, dymki lub cebuli
bardzo drobno posiekana
1
łyżeczka
musztardy Dijon
1
łyżka
octu winnego sherry
można zastąpić innym, dowolnym octem winnym lub octem smakowym, np. śliwkowym
1
łyżka
świeżych ziół
opcjonalnie; tymianek, bazylia, oregano, natka pietruszki; drobno pokrojone
6
łyżek
oliwy z oliwek
1
szczypta
soli
Instructions
Szalotkę zasypujemy solą i odstawiamy na 5 minut.
W miseczce zalewamy posoloną szalotkę octem winnym sherry i odstawiamy na 1-2 godziny do marynowania.
Do szalotki z octem dodajemy musztardę dijon i ubijamy całość widelcem lub łyżeczką.
Pod koniec dodajemy oliwę z oliwek i całość ubijamy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jeśli sos jest zbyt ostry, można rozcieńczyć go delikatnie dodatkową oliwą i dosypać odrobinę soli. Jeśli zbyt łagodny - dodać odrobinę więcej musztardy.
Tuż przed polaniem sałaty do sosu możemy dodać świeże, drobno pokrojone zioła.
Jak pokroić cebulę
Tried this recipe?
Let us know
how it was!