Jajko sadzone

Jajka sadzone

Jajka sadzone na maśle klarowanym, o ściętym białku i miękkim, podgrzanym żółtku, tzw. „sunny side up”.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 1 minute
Cook Time: 5 minutes
Total Time: 6 minutes
Course: Dodatek do obiadu, Śniadanie
Cuisine: Polska
Keyword: jaja sadzone, jajka sadzone
Servings: 2
Calories: 128kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 2-4 świeże jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju albo smalcu

Dodatki (opcjonalnie; do wyboru)

  • koperek
  • pomidory
  • szczypiorek
  • tosty
  • chleb z masłem
  • keczup
  • smażony bekon lub boczek
  • sól, pieprz

Instructions

  • Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.
  • Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.
  • Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.

Video

Notes

Nutrition

Serving: 1szt. (bez dodatków) | Calories: 128kcal | Protein: 5g | Fat: 11g | Saturated Fat: 6g | Cholesterol: 182mg | Sodium: 101mg | Potassium: 60mg | Vitamin A: 240IU | Calcium: 25mg | Iron: 0.8mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!