Drukuj przepis
Jajko sadzone

Jajka sadzone

Jajka sadzone na maśle klarowanym, o ściętym białku i miękkim, podgrzanym żółtku, tzw. „sunny side up”.

Danie Dodatek do obiadu, Śniadanie
Kuchnia Polska
Przepis na jaja sadzone, jajka sadzone
Przygotowanie 1 minuta
Czas gotowania 5 min
Całkowity czas 6 min
Liczba porcji 2
Liczba kalorii 128 kcal

Składniki

  • 2-4 świeże jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju albo smalcu

Dodatki (opcjonalnie; do wyboru)

  • koperek
  • pomidory
  • szczypiorek
  • tosty
  • chleb z masłem
  • keczup
  • smażony bekon lub boczek
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Rozgrzewam dobrze patelnię, topiąc na niej klarowane masło.

  2. Na roztopione i dobrze rozgrzane masło wbijam całe jajka i czekam na ścięcie białek, żeby nie rozpływały się po patelni.

  3. Zmniejszam płomień i smażę na średnim ogniu (nie za mocnym, żeby nie pryskał tłuszcz), aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko wciąż pozostanie ciemne i płynne w środku.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak zrobić masło klarowane
Wartości odżywcze
Jajka sadzone
Wielkość porcji (1 szt. (bez dodatków))
Liczba kalorii 128 kcal Kalorie z tłuszczów 99 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 11g 17%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 182mg 61%
Sód 101mg 4%
Potas 60mg 2%
Białko 5g 10%
Witamina A 4.8%
Wapń 2.5%
Żelazo 4.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.