Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sos do sushi
Przepis na sos do sushi. Jest to sos na bazie japońskiego octu ryżowego, który wykorzystuje się do doprawienia ugotowanego ryżu do sushi, przed zawinięciem go w listki nori.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Półprodukt
Cuisine:
Japońska
Keyword:
sos do sushi
Servings:
1
porcja na 1 kg suchego ryżu
Calories:
150
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
⅓
szklanki
japońskiego octu ryżowego
3
łyżki
cukru
1
łyżka
soli
Instructions
W garnku mieszamy wszystkie składniki i delikatnie podgrzewamy aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
Wystudzonym sosem doprawiamy ugotowany ryż do sushi.
Notes
Jak ugotować
ryż do sushi
Nutrition
Wielkość porcji:
100
g
|
Kalorie:
150
kcal
|
Węglowodany:
36
g
|
Sód:
6978
mg
|
Cukier:
35
g
Tried this recipe?
Let us know
how it was!