Ryż do sushi

Sos do sushi

Przepis na sos do sushi. Jest to sos na bazie japońskiego octu ryżowego, który wykorzystuje się do doprawienia ugotowanego ryżu do sushi, przed zawinięciem go w listki nori.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Japońska
Keyword: sos do sushi
Liczba porcji: 1 porcja na 1 kg suchego ryżu
Kalorie: 150kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • szklanki japońskiego octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Jak zrobić

  • W garnku mieszamy wszystkie składniki i delikatnie podgrzewamy aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
  • Wystudzonym sosem doprawiamy ugotowany ryż do sushi.

Wskazówki

  1. Jak ugotować ryż do sushi

Nutrition

Serving: 100g | Kalorie: 150kcal | Carbohydrates: 36g | Sód: 6978mg | Cukier: 35g
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!