Prosty, najlepszy krem czekoladowy z gorzkiej czekolady i serka mascarpone, który można przygotować bez miksera. Świetny krem czekoladowy do tortów, ciast oraz deserów czy babeczek cupcakes.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeśli używam cukru, mieszam go z czekoladą w trakcie roztapiania. Cukier puder można dodać później, w trakcie miksowania.
Miksuję mascarpone na najwyższych obrotach miksera przez 1 minutę, na puszysty krem. Jeśli używam cukru pudru, miksuję go razem z serem, jeśli wcześniej nie został już dodany do roztapianej czekolady.
Dodaję do masy roztopioną (ale nie gorącą!) czekoladę i na średnich obrotach miksera miksuję dokładnie do połączenia składników.
Gotowym kremem przekładam nasączony biszkopt lub dekoruję wierzch i boki tortu lub babeczki za pomocą szprycy cukierniczej albo łyżki.
Przełożony tort lub ciasto wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia kremu. Udekorowane babeczki wymagają krótszego czasu tężenia kremu - wystarczy 1 godzina.