Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Guacamole
Przepis na guacamole czyli meksykański dip do chipsów, burritos, enchiladas i chimichangas. Pyszne, łatwe i szybkie guacamole z awokado, soku z limonki lub cytryny, pomidorów i papryczki chili.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Półprodukt, Sos
Cuisine:
Meksykańska
Keyword:
guacamole
Servings:
4
porcje
Calories:
129
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
awokado
dojrzałe
½
limonki lub cytryny
tylko wyciśnięty sok
½
pomidora
dojrzały; drobno pokrojony
½
papryczki chili
drobno pokrojona
1
czerwona cebula
mała; drobno pokrojona
1
łyżka
świeżej kolendry
posiekana
½
łyżeczki
soli
1
łyżeczka
pieprzu
Instructions
Awokado kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy pestki, obieramy ze skórki, rozdrabniamy.
Dusimy drobno widelcem i dodajemy sok z limonki lub cytryny.
Dodajemy posolonego pomidora i cebulę, papryczkę, kolendrę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Awokado na guacamole nie może być zbyt mocno dojrzałe i mieć ciemnych plamek w miąższu.
Awokado - jak kupić
Nutrition
Wielkość porcji:
110
g
|
Kalorie:
129
kcal
|
Węglowodany:
8
g
|
Białko:
1
g
|
Tłuszcze:
11
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
297
mg
|
Potas:
404
mg
|
Błonnik:
5
g
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
235
IU
|
Witamina C:
15.3
mg
|
Wapń:
9
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!