Guacamole

Guacamole

Przepis na guacamole czyli meksykański dip do chipsów, burritos, enchiladas i chimichangas. Pyszne, łatwe i szybkie guacamole z awokado, soku z limonki lub cytryny, pomidorów i papryczki chili.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Danie: Półprodukt, Sos
Kuchnia: Meksykańska
Keyword: guacamole
Liczba porcji: 4 porcje
Kalorie: 129kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 awokado dojrzałe
  • ½ limonki lub cytryny tylko wyciśnięty sok
  • ½ pomidora dojrzały; drobno pokrojony
  • ½ papryczki chili drobno pokrojona
  • 1 czerwona cebula mała; drobno pokrojona
  • 1 łyżka świeżej kolendry posiekana
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić

  • Awokado kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy pestki, obieramy ze skórki, rozdrabniamy.
  • Dusimy drobno widelcem i dodajemy sok z limonki lub cytryny.
  • Dodajemy posolonego pomidora i cebulę, papryczkę, kolendrę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Video

Wskazówki

  1. Awokado na guacamole nie może być zbyt mocno dojrzałe i mieć ciemnych plamek w miąższu.
  2. Awokado - jak kupić

Nutrition

Serving: 110g | Kalorie: 129kcal | Carbohydrates: 8g | Białko: 1g | Fat: 11g | Tłuszcze nasycone: 1g | Sód: 297mg | Potas: 404mg | Fiber: 5g | Cukier: 1g | Witamina A: 235IU | Witamina C: 15.3mg | Wapń: 9mg | Żelazo: 0.5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!