1jajkoo temperaturze pokojowej; białko oddzielone od żółtka
sól, pieprz
OPCJONALNIE
⅛łyżeczki środka zakwaszającegona czubku łyżeczki; sok z cytryny lub pomarańczy, ocet winny lub kwaśny winian potasu
Instructions
Białko ubijam na sztywną pianę, dodając sok z cytryny w momencie gdy piana jest w początkowej fazie ubijania, ale zmieniła już kolor na biały.
Układam chmurkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na czubku robię nieduże zagłębienie) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podpiekam przez 5 minut, żeby białka się ścięły i wyrosły, a wierzch zaczął lekko rumienić.
Do zagłębienia na czubku wkładam żółtko, wyłączam piekarnik i zostawiam całość, w zamkniętym, jeszcze przez kilka minut (ok. 2-3), do ogrzania. Żółtko powinno pozostać płynne.
Serwuję jajko na chmurce z ulubionymi dodatkami: chlebem, pomidorem, bazylią, sałatą.