Drukuj przepis
Jajko na chmurce

Jajko na chmurce

Jajko na chmurce czyli jajko zapiekane po ubiciu białka na pianę i wbiciu żółtka do środka. Pyszne jajko w chmurce bez smażenia.

Danie Śniadanie
Kuchnia Polska
Przepis na jajko na chmurce, jajko w chmurce
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 8 min
Całkowity czas 13 min
Liczba porcji 1 porcja
Liczba kalorii 63 kcal

Składniki

  • 1 jajko o temperaturze pokojowej; białko oddzielone od żółtka
  • sól, pieprz
  • OPCJONALNIE
  • łyżeczki środka zakwaszającego na czubku łyżeczki; sok z cytryny lub pomarańczy, ocet winny lub kwaśny winian potasu

Jak zrobić

  1. Białko ubijam na sztywną pianę, dodając sok z cytryny w momencie gdy piana jest w początkowej fazie ubijania, ale zmieniła już kolor na biały.
  2. Układam chmurkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na czubku robię nieduże zagłębienie) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podpiekam przez 5 minut, żeby białka się ścięły i wyrosły, a wierzch zaczął lekko rumienić.
  3. Do zagłębienia na czubku wkładam żółtko, wyłączam piekarnik i zostawiam całość, w zamkniętym, jeszcze przez kilka minut (ok. 2-3), do ogrzania. Żółtko powinno pozostać płynne.
  4. Serwuję jajko na chmurce z ulubionymi dodatkami: chlebem, pomidorem, bazylią, sałatą.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Piana z białek - jak ubić

 

Wartości odżywcze
Jajko na chmurce
Wielkość porcji (1 szt.)
Liczba kalorii 63 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 163mg 54%
Sód 140mg 6%
Potas 60mg 2%
Białko 5g 10%
Witamina A 4.8%
Wapń 2.5%
Żelazo 4.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.