Włoskie ciasto na pizzę czyli przepis na ciasto na pizzę jak z włoskiej pizzerii. Ciasto na pizzę - przepis bez mleka, z dodatkiem mąki, drożdży, wody i cukru z solą.
Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą. Dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.*
Mąkę z solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięte drożdże, pozostałą wodę i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo oliwę z oliwek.** Ciasto powinno odrywać się od ręki.
Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc, ale wtedy ciasto musi stać w lodówce).
Ciasto na pizzę cienko rozwałkowuję na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli piekę pizzę na kamieniu, wałkuję ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).Zamiast wałkowania ciasto można rozciągnąć lub delikatnie wykleić na blaszce.
Rozwałkowane ciasto smaruję sosem do pizzy i posypuję dodatkami. Piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).
Po upieczeniu pizzę dobrze jest na 2-5 minut wyłożyć na kratce, dzięki czemu do spodu będzie miało dostęp powietrze.
* Można też, zamiast dodawać mąkę do drożdży wymieszanych z cukrem i wodą, zrobić odwrotnie i wlać je do miski, do której wcześniej przesialiśmy całą mąkę, w której zrobiliśmy kopiec.** Można też wyrobić ciasto bez oliwy, odstawić do wyrastania pod przykryciem, dodać oliwę w momencie gdy na cieście pojawią się pierwsze "bąbelki", jeszcze raz wyrobić i odstawić do właściwego wyrastania.Przydatne poradniki: