Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Ryba z migdałami
Ryba z migdałami - najlepsza ryba smażona w migdałowej panierce, z sokiem z cytryny, na maśle klarowanym.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
10
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
ryba z migdałami
Servings:
1
porcja
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
cała ryba
dorsz, pstrąg, kargulena, dorada lub inna, o łagodnym smaku
50
g
migdałów
w płatkach, słupkach lub zmielone, wcześniej blanszowane
2
łyżki
mąki
pszenna lub kukurydziana
1
jajko
małe; rozkłócone
2-4
plastry
cytryny
2-4
łyżki
masła klarowanego
sól, biały pieprz
Instructions
Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem.
Obtaczamy rybę w mące, namaczamy w rozkłóconym jajku, a potem w migdałach.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, smażymy rybę z obu stron na patelni o nieprzywierającej powłoce.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz surówką.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak sprawdzić świeżość ryby
Jak zrobić
masło klarowane
Tried this recipe?
Let us know
how it was!