Najlepszy deser francuski czyli crème brûlée, w spolszczonej pisowni znany jako creme brulee. Pyszny deser kremowy z żółtek z mlekiem, śmietanką i wanilią, z dodatkiem karmelizowanego cukru.
Mleko, śmietankę i miąższ z laski wanilii lub ekstrakt mocno podgrzewam, bardzo krótko, przez moment, zagotowując i od razu zdejmując z ognia.
Żółtka z cukrem ucieram w większej misce, za pomocą miksera na kogel-mogel, na najwyższych obrotach, niemal do białości.UWAGA 1: Powstanie rzadka masa z pianką. Niektóre szkoły uczą, żeby tę piankę usunąć przed przelaniem masy do foremek.
Stopniowo, cały czas miksując na mniejszych obrotach, wlewam do kogla-mogla mleko ze śmietanką i jeszcze chwilę mieszam.
Przelewam masę do foremek i wstawiam je do żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą (poziom wody powinien sięgać ¾ wysokości foremek). Wstawiam do piekarnika i piekę przez 50-60 minut (krem zetnie się w foremkach, ale swoją ostateczną konsystencję uzyska dopiero po wystudzeniu).
Upieczony krem posypuję cukrem (ok. 2 łyżki na każdą foremkę).
Za pomocą gazowego palnika przypalam cukier do momentu jego skarmelizowania.UWAGA 2: Foremki można wstawić na 2-3 minuty na najwyższą półkę piekarnika i przypiec od góry w temperaturze 180 °C.
Gotowy krem wyjmuję z piekarnika i studzę w temperaturze pokojowej. Można też wstawić go potem do lodówki na ok. 30 minut i serwować na zimno.
Do dekorowania creme brulee można dodatkowo wykorzystać świeże owoce sezonowe i listki mięty lub melisy czy stewii, ale klasyczna dekoracja tego deseru to jedynie karmel.