Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Karp po żydowsku
Wyjątkowy karp po żydowsku z cebulą, rodzynkami i piwem lub winem. Obsmażany, następnie duszony w sosie.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
40
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Polska
Keyword:
karp po żydowsku
Servings:
6
Calories:
376
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
cały karp
ok. 1 kg; wypatroszony, bez łusek, odcięta głowa i ogon, pokrojony w dzwonka, dokładnie wypłukany w zimnej wodzie
50
g
rodzynek
opłukane w zimnej wodzie
2
szklanki
jasnego piwa lub białego wina wytrawnego
1
duża cebula
pokrojona drobno lub w półksiężyce
50
g
masła
¼ kostki; można je zastąpić 4 łyżkami masła klarowanego
5
goździków
¼
cytryny
tylko starta skórka
2
łyżki
białego octu winnego lub soku z cytryny
sól, pieprz
Instructions
Dzwonka karpia nacieramy solą i pieprzem oraz potłuczonymi w moździerzu goździkami i skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny.
Cebulę podsmażamy na maśle, bez rumienienia.
Na patelni układamy dzwonka karpia pomiędzy cebulą i wlewamy piwo lub wino.
Dusimy rybę pod przykryciem przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
Delikatnie wyjmujemy rybę i przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy rodzynki i odparowujemy, żeby się lekko zredukował.
Zredukowany sos doprawiamy sos skórką z cytryny.
Karpia polewamy sosem i podajemy.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak zrobić
masło klarowane
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
250
g
|
Kalorie:
376
kcal
|
Węglowodany:
12
g
|
Białko:
30
g
|
Tłuszcze:
16
g
|
Tłuszcze nasycone:
6
g
|
Tłuszcze trans:
1
g
|
Cholesterol:
128
mg
|
Sód:
171
mg
|
Potas:
733
mg
|
Błonnik:
2
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
262
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
3
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina B12:
3
µg
|
Witamina C:
9
mg
|
Witamina D:
41
µg
|
Witamina E:
1
mg
|
Witamina K:
2
µg
|
Wapń:
96
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
3
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
64
mg
|
Fosfor:
723
mg
|
Selen:
21
µg
|
Cynk:
3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!