Drukuj przepis
Karp w galarecie

Karp w galarecie

Wigilijny karp w galarecie, aromatyczny, z warzywami i jajkiem na twardo. Najlepszy karp w galarecie na rybnym wywarze.
Danie Danie główne, Przekąska
Kuchnia Polska
Przepis na karp w galarecie, karp z galaretą
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 55 min
Chłodzenie 3 godz.
Całkowity czas 1 godzina 5 min
Liczba porcji 6 osób
Liczba kalorii 369 kcal

Składniki

  • 1 cały karp 1-1,5 kg
  • 2 cebule pokrojone w piółksiężyce
  • 2 marchewki średnie; pokrojone na plasterki
  • 1 pietruszka średnia; pokrojona na plasterki
  • ½ selera obrany, pokrojony w kostkę
  • 1 por pokrojony w większe kawałki
  • sok z ½ cytryny
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1-4 głowy karpia opcjonalnie

Jak zrobić

  1. W dużym garnku duszę warzywa na maśle przez ok. 10 minut.

  2. Dodaję głowy i ogon karpia, zalewam wrzątkiem, dosypuję przyprawy i tymianek (oprócz soli i mielonego pieprzu) i gotuję przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodaję 2-3 łyżki soli.

  3. Wyjmuję głowy i ogon karpia z wywaru, dokładam do garnka dzwonka i na niewielkim ogniu gotuję przez ok. 15 minut.

  4. Ostrożnie wyjmuję dzwonka z wywaru, odcedzam łyżką cedzakową warzywa i przyprawy, na koniec przelewając wywar przez gęste sito lub durszlak wyłożony lnianą ściereczką.

  5. Odcedzony wywar doprawiam sokiem z ½ cytryny, zagotowuję i przez 5 minut trzymam na ogniu. Odlewam 1 łyżkę do kieliszka i wstawiam na 10 minut do lodówki. Jeśli nie stężeje, do garnka dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Dokładnie mieszam całość.

  6. Dzwonka układam na półmisku (można ułożyć je na płasko lub dodać do nich ogon i/lub głowę karpia i ustawić na kształt ryby), dekoruję warzywami z gotowania i zalewam wywarem (nie trzeba wykorzystywać całego, można wlać go też do osobnych miseczek).

  7. Wstawiam półmisek do lodówki lub chłodnej spiżarni na kilka godzin do stężenia.

  8. Kiedy wywar stężeje, karpia w galarecie dekoruję pozostałymi gotowanymi warzywami i dodatkami: plasterkami cytryny, pokrojonym na plasterki jajkiem na twardo, ziołami, marynowanymi grzybkami lub kiszonym ogórkiem.

Przepis wideo

Wartości odżywcze
Karp w galarecie
Wielkość porcji (1 dzwonko z galaretą)
Liczba kalorii 369 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 165mg 55%
Sód 182mg 8%
Potas 1127mg 32%
Węglowodany ogółem 12g 4%
Błonnik 2g 8%
Cukry 3g
Białko 45g 90%
Witamina A 116.2%
Witamina C 19.3%
Wapń 15.4%
Żelazo 24.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.