Karp w galarecie

Karp w galarecie

Wigilijny karp w galarecie, aromatyczny, z warzywami i jajkiem na twardo. Najlepszy karp w galarecie na rybnym wywarze.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 55 min
Chłodzenie: 3 godz.
Total Time: 1 godzina 5 min
Course: Danie główne, Przekąska
Cuisine: Polska
Keyword: karp w galarecie, karp z galaretą
Servings: 6 osób
Calories: 369kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 cały karp 1-1,5 kg
  • 2 cebule pokrojone w piółksiężyce
  • 2 marchewki średnie; pokrojone na plasterki
  • 1 pietruszka średnia; pokrojona na plasterki
  • ½ selera obrany, pokrojony w kostkę
  • 1 por pokrojony w większe kawałki
  • sok z ½ cytryny
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1-4 głowy karpia opcjonalnie

Instructions

  • W dużym garnku duszę warzywa na maśle przez ok. 10 minut.
  • Dodaję głowy i ogon karpia, zalewam wrzątkiem, dosypuję przyprawy i tymianek (oprócz soli i mielonego pieprzu) i gotuję przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodaję 2-3 łyżki soli.
  • Wyjmuję głowy i ogon karpia z wywaru, dokładam do garnka dzwonka i na niewielkim ogniu gotuję przez ok. 15 minut.
  • Ostrożnie wyjmuję dzwonka z wywaru, odcedzam łyżką cedzakową warzywa i przyprawy, na koniec przelewając wywar przez gęste sito lub durszlak wyłożony lnianą ściereczką.
  • Odcedzony wywar doprawiam sokiem z ½ cytryny, zagotowuję i przez 5 minut trzymam na ogniu. Odlewam 1 łyżkę do kieliszka i wstawiam na 10 minut do lodówki. Jeśli nie stężeje, do garnka dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Dokładnie mieszam całość.
  • Dzwonka układam na półmisku (można ułożyć je na płasko lub dodać do nich ogon i/lub głowę karpia i ustawić na kształt ryby), dekoruję warzywami z gotowania i zalewam wywarem (nie trzeba wykorzystywać całego, można wlać go też do osobnych miseczek).
  • Wstawiam półmisek do lodówki lub chłodnej spiżarni na kilka godzin do stężenia.
  • Kiedy wywar stężeje, karpia w galarecie dekoruję pozostałymi gotowanymi warzywami i dodatkami: plasterkami cytryny, pokrojonym na plasterki jajkiem na twardo, ziołami, marynowanymi grzybkami lub kiszonym ogórkiem.

Video

Nutrition

Serving: 1dzwonko z galaretą | Calories: 369kcal | Carbohydrates: 12g | Protein: 45g | Fat: 14g | Saturated Fat: 2g | Cholesterol: 165mg | Sodium: 182mg | Potassium: 1127mg | Fiber: 2g | Sugar: 3g | Vitamin A: 116.2% | Vitamin C: 19.3% | Calcium: 15.4% | Iron: 24.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!