Klasyczny karp smażony czyli karp w panierce. To najlepszy smażony karp, który przed przygotowaniem jest wymoczony w mleku i obłożony cebulą i cytryną.
cebulapo 1 średniej cebuli na 1 filet lub 4 dzwonka
mąka
mleko
masło klarowane
sól, biały pieprz
Instructions
Filety karpia porcjuję i zanurzam w misce z mlekiem. Odstawiam na ok. 8 godzin w chłodne miejsce (najlepiej zostawić rybę w lodówce na całą noc).
Wyjmuję karpia z mleka, osuszam na papierowym ręczniku i skrapiam mocno sokiem z cytryny.
Skropionego cytryną karpia obkładam dokładnie cebulą. Odstawiamy na ok. 4 godziny w chłodne miejsce.
Zdejmuję cebulę z karpia, doprawiam solą i pieprzem, następnie obtaczam każdą porcję w mące.
Smażę karpia na klarowanym maśle z obu stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor. Każdy usmażony kawałek osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Karpia można udekorować różyczkami zawiniętymi z pokrojonej w długie, cienkie paski, ugotowanej marchewki oraz listkami natki pietruszki.