1½szklanki purèe z dyninajlepiej wykorzystać ugotowaną, ugniecioną dynię piżmową lub inną dynię o miąższu, który po ugotowaniu/upieczeniu przypomina w konsystencji ugotowane ziemniaki
1szklankatartego parmezanu lub ricottymożna zastąpić twarogiem doprawionym solą
6łyżekbułki tartej
Instructions
Składniki na ciasto zagniatamy przez ok. 5-10 minut, początkowo dodając 1 szklankę maślanki i dolewając więcej, jeśli ciasto jest zbyt twarde i trudne do wyrobienia.
Składniki na farsz dokładnie mieszamy w misce. Dynia na purèe nie może być zbyt rzadka i wilgotna - po ugotowaniu jej konsystencja powinna przypominać konsystencję gotowanych ziemniaków.
Ciasto rozwałkowujemy cienko, do grubości ok. 1-2 mm, w czasie wałkowania podsypując je mąką.
Za pomocą szklanki wykrawamy w cieście kółka.
Każde kółko obracamy, w razie potrzeby rozciągamy i na bardziej wilgotną część nakładamy farsz.
Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, palcami obtoczonymi w niewielkiej ilości mąki.
Pierogi wrzucamy delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaka) do wrzącej wody (na 1 l wody przypada 1 łyżeczka soli), delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
Wyjmujemy pierogi z dynią przy pomocy durszlaka, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerz i delikatnie polewamy stopionym masłem lub oliwą z oliwek i posypujemy dodatkowym parmezanem.