Bita śmietana kokosowa

Bita śmietana kokosowa

Wegańska bita śmietana kokosowa czyli roślinna bita śmietana z mleka kokosowego bez laktozy. Idealna bita śmietana dla wegan, do dekoracji ciast, tortów i deserów.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Całkowity czas: 5 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Keyword: bita śmietana kokosowa
Liczba porcji: 6
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego ok. 400 g; pełnotłuste, bez konserwantów i sztucznych dodatków, najlepiej bez emulgatorów; puszka, przed otwarciem, powinna przez min. 2 godziny stać w najchłodniejszym miejscu w lodówce, obrócona do góry dnem
  • cukier puder opcjonalnie; do smaku, wg uznania

Jak zrobić

  • Przed otwarciem nie wolno potrząsać puszką! Otwieramy puszkę i oddzielamy gęstą śmietankę kokosową od przezroczystego, wodnistego płynu.
    Bita śmietana kokosowa - przepis - krok 1
  • Do śmietanki, opcjonalnie, dodajemy cukier puder i miksujemy na średnich obrotach miksera przez ok. 1-1,5 minuty.
    Bita śmietana kokosowa - przepis - krok 2
  • Zwiększamy obroty miksera do najwyższych i ubijamy śmietankę jeszcze przez ok. 1-1,5 minuty.
    Bita śmietana kokosowa - przepis - krok 3
  • Bita śmietana kokosowa może zostać wykorzystana do dekoracji omletów, naleśników, deserów, lodów lub ciast. Usztywniając ją za pomocą agaru (opcja dla wegetarian i wegan) lub żelatyny, można wykorzystać ją do przygotowania kokosowego sernika na zimno lub przełożyć nią biszkopt.
    Bita śmietana kokosowa

Video

Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!