Sernik czekoladowy

Polewa czekoladowa łatwa do rozprowadzenia

Prosta polewa czekoladowa z czekolady i masła - szybka i łatwa do rozprowadzenia na cieście glazura z czekolady.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 5 minutes
Chłodzenie: 30 minutes
Total Time: 10 minutes
Course: Półprodukt
Cuisine: Amerykańska, Europejska
Keyword: polewa czekoladowa łatwa do rozprowadzenia, polewa z czekolady łatwa do rozprowadzenia, rzadka polewa czekoladowa, rzadka polewa z czekolady
Servings: 1 porcja na wierzch ciasta o średnicy ok. 21 cm
Calories: 637kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 100 g czekolady najlepiej użyć czekolady deserowej 60%, ale można też przygotować polewę z mocniejszej, nawet 90% lub z czekolady mlecznej
  • 50 g masła min. 82% tłuszczu; masło można zastąpić 50 ml śmietanki kremówki lub 50 ml mleka (polewa będzie mniej tłusta i całkowicie nie stwardnieje)

Instructions

  • Czekoladę kruszę w kostki i rozpuszczam w kąpieli wodnej z 50 g masła, cały czas delikatnie i powoli mieszając.

Notes

Dodając do podgrzanej śmietanki, mleka lub stopionego masła 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszając, następnie dokładając czekoladę i roztapiając całość w kąpieli wodnej, uzyskamy błyszczącą polewę.
Przydatne poradniki:
  1. Jak rozpuścić czekoladę

Nutrition

Serving: 100g (na bazie gorzkiej czekolady) | Calories: 637kcal | Carbohydrates: 30g | Protein: 5g | Fat: 55g | Saturated Fat: 33g | Cholesterol: 73mg | Sodium: 251mg | Potassium: 476mg | Fiber: 7g | Sugar: 16g | Vitamin A: 835IU | Calcium: 57mg | Iron: 7.9mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!