Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane czyli pyszne kluski z ziemniaków surowych tartych, mąki ziemniaczanej i ziemniaków gotowanych oraz jajka. 
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 35 minutes
Total Time: 1 hour 5 minutes
Course: Danie główne, Dodatek do obiadu
Cuisine: Polska
Keyword: pyzy ziemniaczane
Servings: 32 sztuki (o średnicy ok. 4-5 cm)
Calories: 22kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

  • 500 g ziemniaków surowych utarte na tarce o drobnych oczkach
  • 500 g ziemniaków ugotowanych odparowane; najlepiej gotować 1 dzień wcześniej i podsuszyć w lodówce; zmielone w maszynce, przeciśnięte przez prasę do ziemniaków lub utłuczone
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Instructions

  • Starte ziemniaki odciskam dokładnie nad miską z sitem. Odstawiam na kilka minut, żeby odciśnięta woda ustała się w misce.
  • Zlewam wodę z miski, zostawiając skrobię osadzoną na dnie.
  • Dodaję jajko i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie posypuję solą i zagniatam ciasto.
    W razie potrzeby dosypuję dodatkową łyżkę mąki.
  • Formuję kulki z masy ziemniaczanej i odkładam na lekko omączonej stolnicy. Opcjonalnie, kiedy wszystkie są gotowe, delikatnie kulam je ponownie, żeby wyrównać powierzchnię.
  • Wrzucam pyzy na lekko osolony wrzątek. Mieszam delikatnie, żeby nie przywarły do dna garnka.
  • Gotuję pod przykryciem. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię odcedzam.
  • Serwuję pyzy ziemniaczane polane karmelizowaną na tłuszczu cebulą, śmietaną/jogurtem/kefirem/zsiadłym mlekiem lub ze skwarkami.

Notes

Nutrition

Serving: 1sztuka (bez dodatków) | Calories: 22kcal | Carbohydrates: 4g | Protein: 1g | Cholesterol: 5mg | Sodium: 78mg | Potassium: 138mg | Vitamin A: 5IU | Vitamin C: 3.6mg | Calcium: 11mg | Iron: 1mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!