Dodaję cukier, jajko i wanilię i nadal ucieram. W masie mogą pozostać niewielkie grudki masła.
Do masy dosypuję przesianą przez sito mąkę z solą oraz proszek do pieczenia. Ucieram mikserem.
Szybko zagniatam kulę ciasta.
Przykrywam ciasto ściereczką i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.
Dzielę ciasto na mniejsze kawałki i formuję wałeczki w kształcie palców.
W końcówki palców wciskam całe, blanszowane migdały, a w stawach i przy paliczkach robię zagłębienia za pomocą wykałaczki.UWAGA: po pieczeniu migdały mogą odpadać, dlatego warto "otulić" je ciastem. Po upieczeniu odklejone migdały można przykleić z powrotem do ciastek za pomocą lukru lub polewy z białej czekolady.
Układam ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez ok. 20 minut, na drugiej półce (licząc od dołu).
Ciastka wyjmuję z piekarnika gdy będą jasnozłote, jeszcze niezrumienione.UWAGA: Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciastka w trakcie pieczenia nieznacznie wyrastają. Mniejsze ciasteczka upieką się szybciej niż większe.