Klasyczny włoski deser tiramisu do przygotowania w jednej formie lub pucharkach, albo ułożenia na talerzykach i schłodzenia. Najlepsze tiramisu z kremem z mascarpone z dodatkiem piany z białek oraz żółtkami, nasączonymi kawą z likierem biszkoptami, doskonałym kakao i posypką z czekolady.
Sprawdzam jaka ilość biszkoptów zmieści się na dnie naczynia i szacuję, ile warstw uzyskam. Krem z mascarpone podzielę na tyle samo części.Domowe, włoskie tiramisu składa się najczęściej z dwóch warstw biszkoptów i dwóch warstw kremu.
W wysokim naczyniu ucieram za pomocą miksera elektrycznego żółtka z 5 łyżkami cukru pudru na gładko.
Do żółtek dodaję ser mascarpone, ucieram na gładki krem.
Białka ubijam mikserem elektrycznym (na najniższych obrotach) na sztywną pianę w osobnej misce. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam aż się rozpuści, a piana zgęstnieje i jeszcze bardziej się usztywni.
Delikatnie łączę łyżką pianę z białek z masą żółtkową, aż powstanie krem.
Biszkopty delikatnie namaczam w kawie i układam pierwszą warstwę na dnie brytfanny. (Wystarczy przyłożyć biszkopt z obu stron na 1 sekundę do powierzchni kawy; dodatkową wilgoć pochłoną z kremu podczas chłodzenia).
Na wierzch biszkoptów nakładam pierwszą warstwę kremu, wyrównuję i posypuję cienką warstwą kakao przesianego przez sitko.
Układam kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, kremu, kakao itd. Ostatnią, wierzchnią warstwą będzie krem posypany kakao, który można dodatkowo ozdobić wiórkami z ciemnej i/lub białej czekolady.