Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wątróbka z cebulą
Wątróbka z cebulą wymoczona wcześniej w mleku lub maślance i obsmażana na maśle klarowanym w mącznej posypce. Klasyczne wątróbki drobiowe lub wieprzowe z cebulką.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Chłodzenie:
30
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Polska
Keyword:
wątróbka z cebulą
Servings:
2
Calories:
611
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
400
g
wątróbki wieprzowej lub drobiowej
mleko
1
bardzo duża cebula
pokrojona w piórka lub drobno
mąka
opcjonalnie; biała, razowa lub kukurydziana
4-6
łyżek
masła klarowanego, smalcu lub oliwy
sól, pieprz
Instructions
Wątróbki myjemy, wycinamy błony i namaczamy w mleku, odstawiając w chłodne miejsce.
Wątróbkę wieprzową trzeba pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Wątróbki drobiowe można smażyć w całości.
Cebulę szklimy na patelni na niewielkim ogniu, następnie odsuwamy na bok.
Namoczoną w mleku wątróbkę przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie obtaczamy w mące pszennej, razowej lub kukurydzianej (nie solimy!).
Przekładamy wątróbkę na patelnię i szybko obsmażamy z obu stron, na sporym ogniu.
Zmniejszamy ogień do średniego i nadal smażymy wątróbkę z obu stron, aż przestanie się z niej sączyć krew.
Serwujemy usmażoną wątróbkę z gotowanymi ziemniakami lub ryżem oraz sałatą lub surówką.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Bezglutenowa wątróbka z cebulą musi zostać obtoczona w mące kukurydzianej lub innej
mące bezglutenowej
.
Jak zrobić
masło klarowane
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
225
g
|
Kalorie:
611
kcal
|
Węglowodany:
24
g
|
Białko:
43
g
|
Tłuszcze:
37
g
|
Tłuszcze nasycone:
21
g
|
Cholesterol:
627
mg
|
Sód:
221
mg
|
Potas:
699
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
33795
IU
|
Witamina C:
6.3
mg
|
Wapń:
30
mg
|
Żelazo:
10.6
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!