Piękna dekoracja stołu na Boże Narodzenie i wspaniały przysmak na kinderbal. Domek z czekolady udekorowany kolorowym lukrem i marcepanem. Można przygotować go z gorzkiej, białej lub mlecznej czekolady. Piękny domek czekoladowy!
200gmarcepanuopcjonalnie; można nim zastąpić biały lukier na łączeniach bloczków czekolady oraz wykorzystać do dekoracji
Instructions
Kostki czekolady wkładam do foremek i sprawdzam w ten sposób, orientacyjnie, jak dużo czekolady będzie trzeba roztopić do budowy domku.
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, w razie potrzeby (jeśli czekolada łatwo się warzy) dodając wcześniej na dno naczynia roztopiony tłuszcz.
Roztopioną czekoladę przekładam do foremek i odstawiam w chłodne miejsce do całkowitego utwardzenia.
Twarde elementy wyjmuję z foremek.Lukrem (białym oraz wymieszanym z barwnikami), dekoracjami cukierniczymi i marcepanem dekoruję wierzch domku i dodatkowe elementy.Uwaga: część lukru i marcepanu należy zostawić do sklejania elementów domku.
Wszystkie elementy składające się na domek z czekolady sklejam za pomocą gęstego lukru lub marcepanu, rozpoczynając od ścian. Najlepiej sklejać całość bezpośrednio na deseczce/paterze, na której docelowo domek z czekolady będzie serwowany. Dopiero kiedy lukier łączący ściany całkowicie zastygnie, można rozpocząć doklejanie dachu. Najlepiej nakładać lukier/marcepan łączący ścianki boczne i dach na górne brzegi bocznych ścianek, a dopiero na koniec dokładać dach. Dach o wiele łatwiej przykleja się za pomocą marcepanu, który w konsystencji przypomina plastelinę i łatwiej zapanować nad jego kształtem.