Drukuj przepis
Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Pyszny mus czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady, z bitą śmietaną, cukrem, odrobiną żółtek i wanilii, do zaserwowania na ciepło lub na zimno, z dodatkiem owoców lub innych dekoracji.

Danie Deser
Kuchnia Francuska
Przepis na czekoladowy mus, mus czekoladowy, mus z czekoladą
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 30 min
Całkowity czas 40 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 452 kcal

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady deserowej 60% ok. 1,5 tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej i trzymana w cieple
  • 1 szklanka śmietanki kremówki schłodzona przez 2-3 godziny na najwyższej półce w lodówce lub zmrożona przez 30 minut w zamrażalniku
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki cukru polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z połowy laski wanilii

Do dekoracji (opcjonalnie)

  • świeże owoce np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, ananas, brzoskwinie
  • dodatkowa bita śmietana
  • listki świeżej mięty

Jak zrobić

  1. ⅓ szklanki śmietanki kremówki podgrzewamy mocno na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  2. Żółtka mieszamy w osobnej miseczce z cukrem, następnie dolewamy połowę zagrzanej śmietanki i dokładnie łączymy.
  3. Miksturę żółtkowo-śmietankową wlewamy do pozostałej, podgrzanej śmietanki, mieszamy i gotujemy całość na średnim ogniu aż do zgęstnienia (masa będzie przywierać do łyżki, ale nie może się zagotować).
  4. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy wanilię i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  5. Pozostałą, schłodzoną śmietankę kremówkę (⅔ szklanki) ubijamy na sztywno.
  6. Połowę bitej śmietany ostrożnie mieszamy z masą czekoladową, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza. Kiedy składniki się połączą, dodajemy drugą połowę bitej śmietanki i łączymy wszystkie składniki w mus czekoladowy.
  7. Mus czekoladowy przekładamy do pucharków lub miseczek i serwujemy na ciepło lub odstawiamy do przestudzenia. Można też schłodzić go w lodówce. Klasycznie mus czekoladowy serwuje się bez dodatkowych dekoracji. Można jednak ozdobić go owocami, miętą oraz bitą śmietaną lub podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

  1. Bita śmietana – jak zrobić
Wartości odżywcze
Mus czekoladowy
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 452 kcal Kalorie z tłuszczów 342 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 38g 58%
Tłuszcze nasycone 22g 110%
Cholesterol 88mg 29%
Sód 30mg 1%
Potas 312mg 9%
Węglowodany ogółem 22g 7%
Błonnik 4g 16%
Cukry 12g
Białko 4g 8%
Witamina A 17.8%
Witamina C 0.4%
Wapń 6.6%
Żelazo 24.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.