Pyszny mus czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady, z bitą śmietaną, cukrem, odrobiną żółtek i wanilii, do zaserwowania na ciepło lub na zimno, z dodatkiem owoców lub innych dekoracji.
⅓ szklanki śmietanki kremówki podgrzewamy mocno na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Żółtka mieszamy w osobnej miseczce z cukrem, następnie dolewamy połowę zagrzanej śmietanki i dokładnie łączymy.
Miksturę żółtkowo-śmietankową wlewamy do pozostałej, podgrzanej śmietanki, mieszamy i gotujemy całość na średnim ogniu aż do zgęstnienia (masa będzie przywierać do łyżki, ale nie może się zagotować).
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy wanilię i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Pozostałą, schłodzoną śmietankę kremówkę (⅔ szklanki) ubijamy na sztywno.
Połowę bitej śmietany ostrożnie mieszamy z masą czekoladową, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza. Kiedy składniki się połączą, dodajemy drugą połowę bitej śmietanki i łączymy wszystkie składniki w mus czekoladowy.
Mus czekoladowy przekładamy do pucharków lub miseczek i serwujemy na ciepło lub odstawiamy do przestudzenia. Można też schłodzić go w lodówce. Klasycznie mus czekoladowy serwuje się bez dodatkowych dekoracji. Można jednak ozdobić go owocami, miętą oraz bitą śmietaną lub podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych.