Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Pyszny mus czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady, z bitą śmietaną, cukrem, odrobiną żółtek i wanilii, do zaserwowania na ciepło lub na zimno, z dodatkiem owoców lub innych dekoracji.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 30 min
Total Time: 40 min
Course: Deser
Cuisine: Francuska
Keyword: czekoladowy mus, mus czekoladowy, mus z czekoladą
Servings: 4
Calories: 452kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady deserowej 60% ok. 1,5 tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej i trzymana w cieple
  • 1 szklanka śmietanki kremówki schłodzona przez 2-3 godziny na najwyższej półce w lodówce lub zmrożona przez 30 minut w zamrażalniku
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki cukru polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z połowy laski wanilii

Do dekoracji (opcjonalnie)

  • świeże owoce np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie, ananas, brzoskwinie
  • dodatkowa bita śmietana
  • listki świeżej mięty

Instructions

  • ⅓ szklanki śmietanki kremówki podgrzewamy mocno na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  • Żółtka mieszamy w osobnej miseczce z cukrem, następnie dolewamy połowę zagrzanej śmietanki i dokładnie łączymy.
  • Miksturę żółtkowo-śmietankową wlewamy do pozostałej, podgrzanej śmietanki, mieszamy i gotujemy całość na średnim ogniu aż do zgęstnienia (masa będzie przywierać do łyżki, ale nie może się zagotować).
  • Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy wanilię i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Pozostałą, schłodzoną śmietankę kremówkę (⅔ szklanki) ubijamy na sztywno.
  • Połowę bitej śmietany ostrożnie mieszamy z masą czekoladową, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza. Kiedy składniki się połączą, dodajemy drugą połowę bitej śmietanki i łączymy wszystkie składniki w mus czekoladowy.
  • Mus czekoladowy przekładamy do pucharków lub miseczek i serwujemy na ciepło lub odstawiamy do przestudzenia. Można też schłodzić go w lodówce. Klasycznie mus czekoladowy serwuje się bez dodatkowych dekoracji. Można jednak ozdobić go owocami, miętą oraz bitą śmietaną lub podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych.

Video

Notes

Nutrition

Serving: 150g | Calories: 452kcal | Carbohydrates: 22g | Protein: 4g | Fat: 38g | Saturated Fat: 22g | Cholesterol: 88mg | Sodium: 30mg | Potassium: 312mg | Fiber: 4g | Sugar: 12g | Vitamin A: 17.8% | Vitamin C: 0.4% | Calcium: 6.6% | Iron: 24.8%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!