Curry z dynią

Curry z dynią

Curry z dynią inspirowane kuchnią marokańską lub indyjską - taka mieszanka, do zaserwowania z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego i ugotowanego ryżu lub kuskusu. To aromatyczne, dobrze doprawione korzennymi przyprawami curry z dynią na obiad lub kolację, łatwe do zrobienia.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 10 minutes
Marynowanie: 15 minutes
Total Time: 35 minutes
Course: Danie główne
Cuisine: Indyjska, Marokańska
Keyword: curry dyniowe, curry z dyni, curry z dynią
Servings: 3 osoby
Calories: 494kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Mięso i marynata

  • 400 g piersi z kurczaka pokrojona w kostkę; można zastąpić 250 g tofu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki suszonej kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Sos

  • 500 g dyni piżmowej lub hokkaido bez nasion, obrana, pokrojona w kostkę
  • 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula połowa drobno posiekana, połowa pokrojona w półksiężyce
  • 1 pomidor bez nasion, pokrojony w kostkę lub ½ szklanki soku pomidorowego 100%
  • 2 cm korzenia imbiru obrany, drobno posiekany
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekany
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżki octu winnego
  • 1 garść żurawiny lub suszonych wiśni nieduża
  • łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 50 g sera feta opcjonalnie; pokrojony w kostkę
  • ½ czerwonej cebuli drobno pokrojona
  • ½ sparzonej cytryny tylko skórka starta z wierzchu, bez miąższu
  • świeża mięta
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego lub gęstego mleka kokosowego

Dodatkowo

  • ugotowany kuskus lub ryż

Instructions

  • Mięso lub tofu mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut.
  • Dynię gotuję przez 5 minut w wywarze.
  • Szybko obsmażam kurczaka lub tofu w woku, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.
  • Dodaję do woka pozostałą oliwę i szklę cebulę.
  • Dokładam pomidor, imbir i czosnek oraz przyprawy, zagotowuję.
  • Dodaję wywar z dynią, indyka, żurawinę, miód i ocet. Gotuję przez 5 minut.
  • Serwuję danie z kuskusem/ryżem oraz jogurtem/mlekiem kokosowym, posypane cebulą wymieszaną ze skórką z cytryny oraz miętą i fetą.

Notes

Nutrition

Serving: 350g | Calories: 494kcal | Carbohydrates: 45g | Protein: 35g | Fat: 21g | Saturated Fat: 5g | Cholesterol: 92mg | Sodium: 825mg | Potassium: 1150mg | Fiber: 6g | Sugar: 22g | Vitamin A: 18375IU | Vitamin C: 46mg | Calcium: 260mg | Iron: 2.3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!