Drukuj przepis
Curry z dynią

Curry z dynią

Curry z dynią inspirowane kuchnią marokańską lub indyjską - taka mieszanka, do zaserwowania z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego i ugotowanego ryżu lub kuskusu. To aromatyczne, dobrze doprawione korzennymi przyprawami curry z dynią na obiad lub kolację, łatwe do zrobienia.

Danie Danie główne
Kuchnia Indyjska, Marokańska
Przepis na curry dyniowe, curry z dyni, curry z dynią
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 10 min
Marynowanie 15 min
Całkowity czas 35 min
Liczba porcji 3 osoby
Liczba kalorii 494 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

Mięso i marynata

  • 400 g piersi z kurczaka pokrojona w kostkę; można zastąpić 250 g tofu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki suszonej kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Sos

  • 500 g dyni piżmowej lub hokkaido bez nasion, obrana, pokrojona w kostkę
  • 250 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula połowa drobno posiekana, połowa pokrojona w półksiężyce
  • 1 pomidor bez nasion, pokrojony w kostkę lub ½ szklanki soku pomidorowego 100%
  • 2 cm korzenia imbiru obrany, drobno posiekany
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekany
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżki kuminu lub zwykłego kminku mielonego
  • ¼ łyżki kolendry
  • ¼ łyżki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżki octu winnego
  • 1 garść żurawiny lub suszonych wiśni nieduża
  • łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 50 g sera feta opcjonalnie; pokrojony w kostkę
  • ½ czerwonej cebuli drobno pokrojona
  • ½ sparzonej cytryny tylko skórka starta z wierzchu, bez miąższu
  • świeża mięta
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego lub gęstego mleka kokosowego

Dodatkowo

  • ugotowany kuskus lub ryż

Jak zrobić

  1. Mięso lub tofu mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 15 minut.

  2. Dynię gotuję przez 5 minut w wywarze.
  3. Szybko obsmażam kurczaka lub tofu w woku, po ok. 2 minuty z każdej strony. Odcedzam, odkładam do miseczki.

  4. Dodaję do woka pozostałą oliwę i szklę cebulę.
  5. Dokładam pomidor, imbir i czosnek oraz przyprawy, zagotowuję.
  6. Dodaję wywar z dynią, indyka, żurawinę, miód i ocet. Gotuję przez 5 minut.
  7. Serwuję danie z kuskusem/ryżem oraz jogurtem/mlekiem kokosowym, posypane cebulą wymieszaną ze skórką z cytryny oraz miętą i fetą.

Moje porady

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Wartości odżywcze
Curry z dynią
Wielkość porcji (350 g)
Liczba kalorii 494 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 92mg 31%
Sód 825mg 34%
Potas 1150mg 33%
Węglowodany ogółem 45g 15%
Błonnik 6g 24%
Cukry 22g
Białko 35g 70%
Witamina A 367.5%
Witamina C 55.7%
Wapń 26%
Żelazo 12.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.