Najlepszy przepis na biszkopt do tortów i ciast biszkoptowych. Pięknie wyrasta bez proszku do pieczenia, jest mięciutki i lekki jak piórko. Biszkopt jasny - przepis podstawowy.
Żółtka ucieram z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
Do utartych żółtek dodaję mąkę oraz 1,5 łyżki soku z cytryny. Mieszam całość mikserem na średnich obrotach.
Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywną pianę. W trakcie miksowania, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodaję pół łyżki soku z cytryny.
Połowę białek dodaję do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzam z drugą połową białek.
Masę od razu przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.W czasie pieczenia nie otwieram piekarnika!Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
Gotowy biszkopt od razu wyjmuję z piekarnika. Studzę na kratce, w foremce, obrócony do góry dnem. Wyjmuję z foremki dopiero po wystudzeniu.