Ciecierzyca z sosem z pomidorów

Ciecierzyca z sosem pomidorowym

Pyszna ciecierzyca z sosem pomidorowym, do podania z ryżem lub kaszą, świetna jako wegański obiad bez mięsa.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 20 min
Gotowanie ciecierzycy: 2 godz. 35 min
Total Time: 30 min
Course: Danie główne
Cuisine: Indyjska
Keyword: ciecierzyca z pomidorami, ciecierzyca z sosem pomidorowym, ciecierzyca z sosem z pomidorów
Servings: 4
Calories: 179kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 100 g suchej ciecierzycy lub 200 g ugotowanej, może być z puszki, odcedzona
  • 1 papryczka chili czerwona lub zielona, drobno posiekana
  • 2 szklanki soku z pomidorów 100% lub pulpy/passaty można wykorzystać też 250 g świeżych, dojrzałych i słodkich pomidorów, pokrojonych w niedużą kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru starty na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka oleju do smażenia w wersji wegetariańskiej można zastąpić masłem klarowanym
  • 1 łyżeczka cukru polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, erytrytol lub w zastępstwie syrop z agawy, które mają niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż biały cukier
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala aromatyczna mieszanka m. in. kminku rzymskiego, kolendry, pieprzu, kardamonu, suszonych liści laurowych, goździków, cynamonu, chili i gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny, limonki lub pomarańczy opcjonalnie
  • świeża kolendra do dekoracji; posiekana nożem ceramicznym

Instructions

  • Na niedużym ogniu podsmażam na patelni, na oleju, gorczycę.
  • Gdy nasiona zaczną delikatnie podskakiwać, dodaję cebulę z czosnkiem, papryczką chili i imbirem i szklę.
  • Dodaję pomidory/sok/pulpę i trzymam całość na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
  • Doprawiam chili, garam masala, kurkumą, solą, pieprzem i cukrem. Trzymam na ogniu jeszcze przez 5 minut, żeby sos odparował i zgęstniał.
  • Dodaję ugotowaną, odcedzoną ciecierzycę, mieszam i gotuję pod przykryciem, na niedużym ogniu jeszcze przez ok. 5 minut. W razie potrzeby dodaję sok z cytrusów dla urozmaicenia smaku.
  • Podaję z ugotowanym ryżem lub kaszą, a po wierzchu posypuję kolendrą.

Notes

Nutrition

Serving: 150g | Calories: 179kcal | Carbohydrates: 28g | Protein: 7g | Fat: 5g | Sodium: 41mg | Potassium: 767mg | Fiber: 6g | Sugar: 9g | Vitamin A: 13.1% | Vitamin C: 21.7% | Calcium: 4.9% | Iron: 21.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!