Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Przepis na makaron z brokułami z sosem śmietankowym czyli najlepszy makaron z brokułem w sosie.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 965kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 500 g makaronu ugotowany al dente
  • 1 brokuł ugotowany: osobno różyczki, osobno obrana ze skórki łodyga lub blanszowany i duszony
  • 1 cebula średnia, drobno pokrojona
  • 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej starta na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz biały lub czarny
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia
  • parmezan opcjonalnie; tarty na tarce o drobnych oczkach, do posypania

Jak zrobić

  • Na 2 łyżkach oliwy z oliwek lub klarowanego masła szklę cebulę i czosnek (trzymam na patelni osobno i mieszam dopiero kiedy będą zeszklone).
    Makaron z brokułami - przepis - krok 1
  • Dodaję ugotowany lub blanszowany i duszony brokuł i podduszam, ugniatając łopatką albo drewnianym widelcem aż do uzyskania konsystencji gęstego farszu.
    Makaron z brokułami - przepis - krok 2
  • Dolewam śmietankę i dosypuję zioła i przyprawy. Podgrzewam aż do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuję jeszcze przez 2-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
    Makaron z brokułami - przepis - krok 3
  • Na talerze nakładam ugotowany makaron wymieszany z niewielką ilością oliwy z oliwek i dodaję sos brokułowy. Całość można posypać parmezanem.
    A jeszcze wygodniej wymieszać całość na patelni i taki wymieszany makaron z sosem brokułowym nakładać na talerze :).
    Makaron z brokułami

Video

Wskazówki

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja kiedyś nakładałam osobno, bo bardziej mi się tak podobało, ale teraz robię już jak trzeba i Wam też polecam :D.
Przydatne poradniki:
  1. Jak ugotować makaron
  2. Jak zrobić masło klarowane
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak ugotować brokuły

Nutrition

Serving: 600g | Kalorie: 965kcal | Carbohydrates: 96g | Białko: 26g | Fat: 52g | Tłuszcze nasycone: 21g | Cholesterol: 102mg | Sód: 723mg | Potas: 348mg | Fiber: 4g | Cukier: 3g | Witamina A: 1115IU | Witamina C: 0.6mg | Wapń: 368mg | Żelazo: 2.2mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!