Klasyczne brownie

Brownie - najlepsze czekoladowe brownies klasyczne

Klasyczne brownie amerykańskie z czekoladą i, opcjonalnie, dodatkiem orzechów. Można upiec je na lekko wilgotne w środku lub zamrozić masę przed pieczeniem i przygotować brownie chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Keyword: browni, brownie
Liczba porcji: 24 kawałki
Kalorie: 215kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Equipment

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady ok. 2 tabliczki
  • 1⅓ szklanki cukru można zmniejszyć nawet do ¾ szklanki, jeśli czekolada jest słodsza i ma w składzie więcej cukru niż kakao
  • szklanki mąki
  • 200 g masła 1 kostka
  • 6 jajek
  • 200 g orzechów opcjonalnie; łuskane, np. włoskie lub ziemne, pecan, macadamia albo pistacje

Jak zrobić

  • W średnim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mały rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
  • W dużej misce ubijam jajka z cukrem. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
  • Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
  • Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy.
  • Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę ok. 20 minut.
  • Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe. Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.

Video

Wskazówki

  1. Ciasto należy pokroić, zanim wystygnie. Masę przelaną do foremki można zamrozić przed pieczeniem i wstawić, zamrożoną, do piekarnika. Po upieczeniu takie brownie będzie chrupkie z wierzchu i wilgotne, lejące w środku.
  2. Brownie bezglutenowe można przygotować, zastępując mąkę pszenną uniwersalną mąką bezglutenową

Nutrition

Serving: 75g | Kalorie: 215kcal | Carbohydrates: 19g | Białko: 2g | Fat: 14g | Tłuszcze nasycone: 6g | Cholesterol: 19mg | Sód: 62mg | Potas: 115mg | Fiber: 1g | Cukier: 13g | Witamina A: 210IU | Wapń: 14mg | Żelazo: 1.5mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!