Drukuj przepis
Sałatka z krewetkami i mango

Sałatka z krewetkami i mango

Doskonała sałatka z krewetkami i mango idealna na lato i wczesną jesień, z dodatkiem pomidorów i roszponki lub szpinaku.

Danie Sałatka
Kuchnia Śródziemnomorska
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 5 min
Całkowity czas 10 min
Liczba porcji 2
Liczba kalorii 205 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

  • 8-10 krewetek tygrysich lub królewskich obrane, mogą być z ogonkami
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka papryczki chili świeża, drobno posiekana
  • ½ czerwonej papryki pokrojona w cieniutkie paski
  • 2 garście listków szpinaku lub roszponki umyte, osuszone
  • 1 garść orzechów włoskich lub blanszowanych migdałów, albo nerkowców uprażone na suchej patelni
  • 1 czerwona cebula mała, pokrojona w piórka
  • 1 pomidor malinowy duży, o słodkim smaku, pokrojony w plastry; można zastąpić garścią pomidorków daktylowych przekrojonych na połówki
  • 1 mango dojrzałe, słodkie, obrane i pokrojone w grubą kostkę
  • sok z 1 limonki lub połówki pomarańczy
  • 3-4 łyżki oliwy extra vergine o niskiej kwasowości można zastąpić masłem klarowanym
  • 2 łyżeczki balsamico
  • świeża mięta lub kolendra kilka gałązek; posiekane

Jak zrobić

  1. Czosnek szklę na patelni na oliwie. Odławiam i odkładam na talerzyk.

  2. Papryczkę chili szklę na patelni na oliwie po czosnku. Odławiam i odkładam na talerzyk.

  3. Na zaromatyzowanej przez czosnek i papryczkę oliwie smażę krewetki (można wcześniej skropić je sokiem z ćwiartki cytryny). Gdy tylko się zaróżowią, zdejmuję z ognia.

  4. Pozostałą po smażeniu oliwę mieszam z sokiem z limonki, rozkłócając ją w miseczce za pomocą widelca.

  5. Roszponkę, cebulę, paprykę i orzechy mieszam w misce z sosem z limonki i oliwy. Przekładam na talerze.

  6. Dekoruję sałatkę mango, pomidorem, ziołami i krewetkami.

Moje porady

  1. Jak obierać krewetki
  2. Krewetki smażone - jak zrobić
  3. Mango - właściwości i jak wybrać dojrzałe
  4. Jak obrać mango
  5. Jeż z mango - jak pokroić
Wartości odżywcze
Sałatka z krewetkami i mango
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 205 kcal Kalorie z tłuszczów 189 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 21g 32%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 5mg 2%
Sód 24mg 1%
Potas 24mg 1%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Cukry 1g
Witamina A 3.3%
Witamina C 13.1%
Żelazo 0.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.