Drukuj przepis
Frytki z batatów

Frytki z batatów

Doskonałe frytki z batatów na obiad lub kolację czy jako imprezowa przekąska. Można doprawić je na różne sposoby: wędzoną papryką, cynamonem lub mieszanką garam masala. Pokazuję jak zrobić frytki z batata.

Danie Dodatek do obiadu
Kuchnia Amerykańska
Przepis na frytki z batata, frytki z batatów
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 40 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 2
Liczba kalorii 280 kcal

Składniki

  • 2 bataty umyte i wyszorowane w gorącej wodzie lub obrane
  • 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki lub cynamonu można zastąpić mieszanką przypraw garam masala
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki opcjonalnie

Jak zrobić

  1. Bataty kroję w dość grube frytki (po upieczeniu są bardziej miękkie od ziemniaków).

    Frytki z batatów - przepis - krok 1
  2. Doprawiam solą, pieprzem i wybraną przyprawą smakową. Polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny lub limonki i dobrze potrząsam miską, żeby tłuszcz i przyprawy równomiernie pokryły wszystkie frytki z batatów.

    Frytki z batatów - przepis - krok 2
  3. Układam frytki z batata na papierze do pieczenia lub silikonowej macie wielokrotnego użytku.

    Frytki z batatów - przepis - krok 3
  4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) lub 180 st. C (termoobieg) i piekę przez ok. 40 minut.

    Frytki z batatów - przepis - krok 4
  5. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do odparowania przez 2 minuty. Następnie zdejmuję płaską łopatką z maty/papieru i serwuję.

    Frytki z batatów - przepis - krok 5

Przepis wideo

Wartości odżywcze
Frytki z batatów
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 280 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 138mg 6%
Potas 865mg 25%
Węglowodany ogółem 51g 17%
Błonnik 7g 28%
Cukry 10g
Białko 4g 8%
Witamina A 719.2%
Witamina C 8.5%
Wapń 7.5%
Żelazo 9.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.