Frytki z batatów

Frytki z batatów

Doskonałe frytki z batatów na obiad lub kolację czy jako imprezowa przekąska. Można doprawić je na różne sposoby: wędzoną papryką, cynamonem lub mieszanką garam masala. Pokazuję jak zrobić frytki z batata.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 40 min
Total Time: 45 min
Course: Dodatek do obiadu
Cuisine: Amerykańska
Keyword: frytki z batata, frytki z batatów
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 bataty umyte i wyszorowane w gorącej wodzie lub obrane
  • 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki lub cynamonu można zastąpić mieszanką przypraw garam masala
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki opcjonalnie

Instructions

  • Bataty kroję w dość grube frytki (po upieczeniu są bardziej miękkie od ziemniaków).
    Frytki z batatów - przepis - krok 1
  • Doprawiam solą, pieprzem i wybraną przyprawą smakową. Polewam oliwą, skrapiam sokiem z cytryny lub limonki i dobrze potrząsam miską, żeby tłuszcz i przyprawy równomiernie pokryły wszystkie frytki z batatów.
    Frytki z batatów - przepis - krok 2
  • Układam frytki z batata na papierze do pieczenia lub silikonowej macie wielokrotnego użytku.
    Frytki z batatów - przepis - krok 3
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) lub 180 st. C (termoobieg) i piekę przez ok. 40 minut.
    Frytki z batatów - przepis - krok 4
  • Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do odparowania przez 2 minuty. Następnie zdejmuję płaską łopatką z maty/papieru i serwuję.
    Frytki z batatów - przepis - krok 5

Video

Nutrition

Serving: 250g | Calories: 280kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 4g | Fat: 7g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 138mg | Potassium: 865mg | Fiber: 7g | Sugar: 10g | Vitamin A: 719.2% | Vitamin C: 8.5% | Calcium: 7.5% | Iron: 9.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!