Drukuj przepis
Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Pyszne crumble ze śliwkami i kokosem, bezglutenowe i słodzone ksylitolem lub erytrytolem, albo klasycznym cukrem. Pięknie pachnące śliwki z kruszonką na deser.

Danie Deser
Kuchnia Polska
Przygotowanie 10 min
Czas gotowania 40 min
Całkowity czas 50 min
Liczba porcji 6
Liczba kalorii 182 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

Owocowe nadzienie

  • 8 śliwek bez pestek, pokrojone w połówki lub ćwiartki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich, blanszowanych migdałów lub nasion słonecznika opcjonalnie
  • 3 łyżeczki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol) opcjonalnie; jeśli śliwki okażą się mało słodkie

Kruszonka kokosowa

  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki orkiszowa lub mieszanka bezglutenowa
  • 2 łyżki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol)
  • 50 g masła schłodzone

Jak zrobić

  1. Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). 

Nadzienie owocowe

  1. Wszystkie składniki nadzienia owocowego mieszam w misce, delikatnie potrząsając. Układam na dnie foremki (np. natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 24 cm).

Kokosowa kruszonka

  1. Mąkę mieszam w misce z cukrem i kokosem i dodaję pokrojone w kostki masło.

  2. Rozcieram szybko kruszonkę palcami, żeby tłuszcz połączył się z suchymi składnikami.

Śliwki z kruszonką

  1. Posypuję śliwki kruszonką (opcjonalnie można kilka kawałków owoców zostawić na wierzchu).

  2. Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut i piekę do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Podaję na ciepło, idealnie z gałką lodów waniliowych.

Moje porady

Crumble ze śliwkami bezglutenowe najlepiej przygotować z wykorzystaniem uniwersalnej mieszanki najlepszej.

Crumble ze śliwkami bez nabiału - masło można zastąpić schłodzonym olejem kokosowym rafinowanym.

Wartości odżywcze
Crumble ze śliwkami
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 182 kcal Kalorie z tłuszczów 117 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 13g 20%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Cholesterol 17mg 6%
Sód 62mg 3%
Potas 48mg 1%
Węglowodany ogółem 15g 5%
Błonnik 1g 4%
Cukry 10g
Białko 1g 2%
Witamina A 4.2%
Wapń 0.5%
Żelazo 3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.