Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Pyszne crumble ze śliwkami i kokosem, bezglutenowe i słodzone ksylitolem lub erytrytolem, albo klasycznym cukrem. Pięknie pachnące śliwki z kruszonką na deser.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 10 min
Cook Time: 40 min
Total Time: 50 min
Course: Deser
Cuisine: Polska
Servings: 6
Calories: 182kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Owocowe nadzienie

  • 8 śliwek bez pestek, pokrojone w połówki lub ćwiartki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich, blanszowanych migdałów lub nasion słonecznika opcjonalnie
  • 3 łyżeczki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol) opcjonalnie; jeśli śliwki okażą się mało słodkie

Kruszonka kokosowa

  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 4 łyżki mąki orkiszowa lub mieszanka bezglutenowa
  • 2 łyżki cukru (polecam brzozowy ksylitol lub erytrytol)
  • 50 g masła schłodzone

Instructions

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). 

Nadzienie owocowe

  • Wszystkie składniki nadzienia owocowego mieszam w misce, delikatnie potrząsając. Układam na dnie foremki (np. natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 24 cm).

Kokosowa kruszonka

  • Mąkę mieszam w misce z cukrem i kokosem i dodaję pokrojone w kostki masło.
  • Rozcieram szybko kruszonkę palcami, żeby tłuszcz połączył się z suchymi składnikami.

Śliwki z kruszonką

  • Posypuję śliwki kruszonką (opcjonalnie można kilka kawałków owoców zostawić na wierzchu).
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 40 minut i piekę do uzyskania złocistego koloru kruszonki. Podaję na ciepło, idealnie z gałką lodów waniliowych.

Notes

Crumble ze śliwkami bezglutenowe najlepiej przygotować z wykorzystaniem uniwersalnej mieszanki najlepszej.

Crumble ze śliwkami bez nabiału - masło można zastąpić schłodzonym olejem kokosowym rafinowanym.

Nutrition

Serving: 150g | Calories: 182kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 1g | Fat: 13g | Saturated Fat: 8g | Cholesterol: 17mg | Sodium: 62mg | Potassium: 48mg | Fiber: 1g | Sugar: 10g | Vitamin A: 4.2% | Calcium: 0.5% | Iron: 3%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!