Drukuj przepis
Kotlety z bobu

Kotlety z bobu

Wegańskie kotlety z bobu - przepis bez mleka, pozostałego nabiału i bez jajek, na kaszy jaglanej i ziemniakach. To pyszne kotlety z bobem i kurkumą, kolendrą, miętą oraz kminkim i czosnkiem lub imbirem.
Danie Danie główne
Kuchnia Polska
Przygotowanie 15 min
Czas gotowania 30 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 12 sztuk
Liczba kalorii 206 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

  • 250 g bobu ugotowany, obrany
  • 150 g ziemniaków sypkie, ugotowane, obrane
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach, albo ½ łyżeczki chili)
  • szklanki kaszy jaglanej ugotowana z ¾ szklanki suchej kaszy; można zastąpić ugotowaną komosą ryżową
  • ½ szklanki słonecznika lub pestek z dyni
  • ½ łyżki kurkumy
  • ½ łyżki kolendry mielona
  • ½ łyżki kminku rzymskiego
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekana
  • 1 pęczek świeżej mięty można zastąpić świeżą kolendrą, listkami bazylii lub szpinaku
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Jak zrobić

  1. Delikatnie posoloną cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Pod koniec szklenia można dodać czosnek.
  2. Wszystkie składniki mieszam w misie w robocie planetarnym lub ugniatam za pomocą praski do ziemniaków. W razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
  3. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi lepię kotlety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (przypiekanie od góry) na drugą półkę od góry. Piekę przez 30 minut, a po 25 minutach obracam, żeby dopiekły się z drugiej strony.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować kaszę jaglaną
  2. Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Kotlety z bobu
Wielkość porcji (1 sztuka (ok. 100 g))
Liczba kalorii 206 kcal Kalorie z tłuszczów 72 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 8g 12%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Sód 5mg 0%
Potas 220mg 6%
Węglowodany ogółem 27g 9%
Błonnik 4g 16%
Cukry 1g
Białko 6g 12%
Witamina A 2.6%
Witamina C 4.2%
Wapń 2.6%
Żelazo 12.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.