Kotlety z bobu

Kotlety z bobu

Wegańskie kotlety z bobu - przepis bez mleka, pozostałego nabiału i bez jajek, na kaszy jaglanej i ziemniakach. To pyszne kotlety z bobem i kurkumą, kolendrą, miętą oraz kminkim i czosnkiem lub imbirem.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Cook Time: 30 min
Total Time: 45 min
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Servings: 12 sztuk
Calories: 206kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 250 g bobu ugotowany, obrany
  • 150 g ziemniaków sypkie, ugotowane, obrane
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach, albo ½ łyżeczki chili)
  • szklanki kaszy jaglanej ugotowana z ¾ szklanki suchej kaszy; można zastąpić ugotowaną komosą ryżową
  • ½ szklanki słonecznika lub pestek z dyni
  • ½ łyżki kurkumy
  • ½ łyżki kolendry mielona
  • ½ łyżki kminku rzymskiego
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekana
  • 1 pęczek świeżej mięty można zastąpić świeżą kolendrą, listkami bazylii lub szpinaku
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Instructions

  • Delikatnie posoloną cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Pod koniec szklenia można dodać czosnek.
  • Wszystkie składniki mieszam w misie w robocie planetarnym lub ugniatam za pomocą praski do ziemniaków. W razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
  • Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi lepię kotlety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (przypiekanie od góry) na drugą półkę od góry. Piekę przez 30 minut, a po 25 minutach obracam, żeby dopiekły się z drugiej strony.

Video

Notes

Nutrition

Serving: 1sztuka (ok. 100 g) | Calories: 206kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 6g | Fat: 8g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 5mg | Potassium: 220mg | Fiber: 4g | Sugar: 1g | Vitamin A: 2.6% | Vitamin C: 4.2% | Calcium: 2.6% | Iron: 12.4%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!