Bób pieczony z oliwą, miętą, skórką z cytryny, papryką, tymiankiem i oregano. Przepis na bób z piekarnika - pyszna przekąska wegańska, w dodatku w wersji fit. Idealny do przegryzania przed telewizorem :).
Bób wrzucam do wrzątku i blanszuję przez 3 minuty. Odcedzam, obieram. Rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 220 °C (przypiekanie od góry) na 15 minut. Obracam ziarna za pomocą łopatki i piekę jeszcze przez 10 minut.
W misce łączę wszystkie pozostałe składniki. Dodają bób i mieszam całość. W tej formie przekąska jest już gotowa do zaserwowania, ale bób można jeszcze dodatkowo zapiec.
Ponownie przekładam bób z sosem na blaszkę wyłożoną papierem i podpiekam w piekarniku jeszcze przez ok. 5 minut.
Bób pieczony można serwować od razu po upieczeniu lub wystudzić przed podaniem.