Sałatka z arbuza z serem feta

Sałatka z arbuza z serem feta

Doskonała letnia sałatka z arbuza z serem feta i ogórkiem, pachnąca miętą i słonecznikiem lub sezamem, opcjonalnie podana z dodatkiem cebuli. Pyszna sałatka z arbuzem - przepis krok po kroku.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 15 min
Total Time: 15 min
Course: Sałatka
Cuisine: Grecka
Servings: 2
Calories: 323kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

  • 2 szklanki kawałków arbuza pokrojony w kostkę o boku ok. 3 cm lub uformowany w kulki za pomocą specjalnej łyżeczki
  • 100-150 g sera feta pokrojony w kostkę o boku ok. 1,5 cm
  • 1 ogórek ok. 15 cm długości; obrany i pokrojony w półksiężyce lub kosteczkę
  • 1 garść listków mięty, bazylii lub bazylii tajskiej
  • 4 łyżki słonecznika uprażony na suchej patelni; można zastąpić sezamem lub orzechami
  • ½ czerwonej cebuli opcjonalnie; pokrojona w piórka
  • 2 garście roszponki opcjonalnie
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy opcjonalnie, do polania gotowej sałatki na talerzu

Instructions

  • Wszystkie składniki układam bezpośrednio na talerzach, zaczynając od arbuza, poprzez fetę i ogórka, cebulę, miętę, na koniec posypując słonecznikiem.

Notes

  1. Sałatka najładniej prezentuje się, gdy ułoży się składniki bezpośrednio na talerzach, ale można też przygotować ją w jednej wspólnej misce, ale tuż przed podaniem (arbuz łatwo puszcza sok).
  2. Ostrą w smaku cebulę można wcześniej posolić i poczekać, aż zmięknie i złagodnieje.

Nutrition

Serving: 300g | Calories: 323kcal | Carbohydrates: 23g | Protein: 13g | Fat: 21g | Saturated Fat: 8g | Cholesterol: 44mg | Sodium: 566mg | Potassium: 693mg | Fiber: 3g | Sugar: 13g | Vitamin A: 103.1% | Vitamin C: 45.8% | Calcium: 30.7% | Iron: 17.6%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!