Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z bobem
Sałatka z bobu z granatem, ogórkiem, kukurydzą, serem feta, miętą i orzechami włoskimi oraz cebulą i papryką to pyszna, pożywna i kolorowa sałatka idealna na imprezę lub do zabrania do pracy.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
25
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
45
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Polska
Servings:
6
Calories:
352
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Sałatka
2
szklanki
ugotowanej kaszy pęczak
ok. 1 szklanka kaszy suchej
500
g
bobu
ugotowany
1
czerwona cebula
drobno pokrojona
1
czerwona papryka
pokrojona w niedużą kostkę
6-8
pomidorków koktajlowych
pokrojone na plasterki
1
szklanka
ugotowanej kukurydzy lub ciecierzycy
1
granat
wydrążone nasiona
1
ogórek
pokrojony na cienkie plasterki
Sos
1-2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
6
łyżek
oliwy z oliwek
2
łyżki
octu śliwkowego
sok z ½ limonki lub cytryny
kilka gałązek świeżej mięty
1
łyżka
tymianku
sól, pieprz
Do dekoracji
100-150
g
sera feta lub innego sera z solanki
pokrojony w kostkę lub pokruszony w grube grudki
1-2
garście
orzechów włoskich
uprażone na suchej patelni
Instructions
Sos
Składniki na sos rozkłócam w miseczce za pomocą widelca lub łyżeczki.
Sałatka
Składniki na sałatkę polewam sosem i mieszam całość w większej misce. Odstawiam, opcjonalnie, na ok. 30 minut do lodówki (smaki się „przegryzą”).
Przekładam sałatkę na talerze i dekoruję orzechami oraz serem.
Nutrition
Wielkość porcji:
300
g
|
Kalorie:
352
kcal
|
Węglowodany:
37
g
|
Białko:
10
g
|
Tłuszcze:
18
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
14
mg
|
Sód:
1234
mg
|
Potas:
356
mg
|
Błonnik:
7
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
150
IU
|
Witamina C:
2.1
mg
|
Wapń:
121
mg
|
Żelazo:
2.4
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!