Zupa krem z bobu

Zupa krem z bobu

Doskonała zupa krem z bobu z cukinią, porem, marchewką, doprawiona odrobiną chili oraz ziołami. Pyszna wegańska zupa kremowa z bobem na letni obiad.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 35 min
Całkowity czas: 45 min
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 331kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 kg bobu blanszowany (wrzucony w łupinach do wrzątku, gotowany 3 minuty pod przykryciem), lekko przestudzony, obrany
  • 1 cebula pokrojona w talarki lub półksiężyce
  • 1 por biała część, pokrojony w talarki
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 1 marchewka obrana, pokrojona w plastry
  • 1 cukinia średnia; pokrojona w półksiężyce
  • 4 łyżki oliwy extra vergine, o niskiej kwasowości
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suszonego lubczyku można zastąpić suszonym koperkiem, ziołami prowansalskimi lub suszoną kolendrą albo miętą
  • ½ łyżeczki chili
  • 4 łyżki słonecznika uprażony na suchej patelni
  • pieprz świeżo zmielony
  • świeże zioła do dekoracji

Jak zrobić

  • W dużym garnku szklę cebulę, czosnek i por na oliwie.
  • Dodaję marchewkę i cukinię i duszę pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut.
  • Zalewam 5 szklankami wody, solę, dodaję zioła, dosypuję pieprz, zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum, żeby zupa delikatnie pyrkała i zostawiam pod przykryciem na 30 minut.
  • Dodaję bób (część można odłożyć do dekoracji), trzymam całość na minimalnym ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Miksuję całość blenderem. Doprawiam dodatkową solą i pieprzem w razie potrzeby.
  • Podaję zupę udekorowaną świeżymi ziołami i bobem, posypaną uprażonym słonecznikiem.

Nutrition

Serving: 300g | Kalorie: 331kcal | Carbohydrates: 40g | Białko: 15g | Fat: 13g | Tłuszcze nasycone: 1g | Sód: 420mg | Potas: 660mg | Fiber: 10g | Cukier: 5g | Witamina A: 2035IU | Witamina C: 10.8mg | Wapń: 93mg | Żelazo: 3.4mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!