1kgziemniakówobrane, z usuniętymi oczkami, opłukane w zimnej wodzie, opcjonalnie pokrojone na mniejsze kawałki lub w mundurkach, umyte
1łyżeczkasoli
Instructions
Ziemniaki wkładam do garnka do ok. ¾ jego wysokości i zalewam wodą (zimną lub wrzątkiem), ok. 2,5-5 cm powyżej ich powierzchni. Dosypuję sól.
Zagotowuję całość na dużym ogniu, następnie zmniejszam moc palnika tak, żeby woda delikatnie bulgotała. Gotuję bez przykrycia (ziemniaki gotowane pod przykryciem mogą się łatwiej rozpaść).Czas gotowania: 10-20 minut, w zależności od wielkości ziemniaków, ich odmiany oraz początkowej temperatury wody.
Po 5 minutach sprawdzam miękkość ziemniaków za pomocą noża, widelca lub drewnianego patyczka do szaszłyków. Powinny łatwo i płynnie dać się wbić do samego środka ziemniaka.Małe ziemniaki lub pokrojone na mniejsze kawałki ugotują się szybciej niż te duże, pozostawione w całości. Mniejsze ziemniaki, ugotowane szybciej, można wyjąć z garnka wcześniej, a duże pozostawić do dalszego gotowania.
Odcedzam ugotowane ziemniaki na durszlaku, zostawiając je przez chwilę do odparowania znajdującej się na ich powierzchni wody.
Serwuję gorące ziemniaki z dodatkiem masła lub ulubionego sosu lub wykorzystuję do dalszej obróbki, zgodnie z przepisem na ziemniaczane danie.