Kruche ciasto jaglane

Kruche ciasto jaglane

Ciasto kruche jaglane bezglutenowe - przepis na kruche ciasto jaglane z dodatkiem migdałów, masła i lnu. Najlepsze kruche ciasto jaglane do tart, ciasteczek i kruchych spodów.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy 21 cm
Kalorie: 435kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanki migdałów blanszowane, zmielone
  • 125 g masła schłodzone
  • 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego zalany 2 łyżkami gorącej wody i odstawiony do skleikowania
  • 1 jajko duże
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2-3 łyżki cukru opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii

Jak zrobić

  • Obie mąki dokładnie mieszam w misce z migdałami.
  • Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekam całość.
  • Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta.
  • Zawijam ciasto w folię lub zamykam w szczelnym pudełku i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
  • Podczas rozwałkowywania stolnicę podsypuję niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki.

Nutrition

Serving: 100g | Kalorie: 435kcal | Carbohydrates: 44.67g | Białko: 7.83g | Fat: 26.33g | Tłuszcze nasycone: 11.33g | Cholesterol: 45.33mg | Sód: 165mg | Potas: 437.17mg | Fiber: 4.67g | Cukier: 5.83g | Witamina A: 521IU | Witamina C: 1mg | Wapń: 71.3mg | Żelazo: 1.8mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!