Drukuj przepis
Purée z dyni

Purée z dyni

Doskonałe purée z dyni z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree dyniowe do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.

Danie Dodatek do obiadu
Kuchnia Polska
Przygotowanie 5 min
Czas gotowania 40 min
Całkowity czas 45 min
Liczba porcji 4
Liczba kalorii 198 kcal
Autorka Dorota Kamińska

Składniki

Baza

  • 1 kg miąższu dyni najlepsza będzie dynia piżmowa lub hokkaido

Dodatki

  • 2 łyżki masła można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon w wersji na słodko

Jak zrobić

  1. Usunięty z dyni miąższ (bez pestek) kroję na mniejsze kawałki (można, ale nie trzeba, obrać skórkę).

  2. Kawałki dyni zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok. 45 minut do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Jeśli dynia była pieczona w skórce, po upieczeniu ostrożnie usuwam ją nożem.

  3. Kawałki dyni ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą, delikatnie wygładzam łyżką w misce i dekoruję świeżą miętą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree dyniowe ma być deserem.

Przepis wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Wartości odżywcze
Purée z dyni
Wielkość porcji (250 g (wersja na słodko))
Liczba kalorii 198 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 60mg 3%
Potas 897mg 26%
Węglowodany ogółem 38g 13%
Błonnik 5g 20%
Cukry 14g
Białko 2g 4%
Witamina A 535.3%
Witamina C 68.8%
Wapń 12%
Żelazo 9.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.