Purée z dyni

Purée z dyni

Doskonałe purée z dyni z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree dyniowe do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time: 5 min
Cook Time: 40 min
Total Time: 45 min
Course: Dodatek do obiadu
Cuisine: Polska
Servings: 4
Calories: 198kcal
Author: Dorota Kamińska

Składniki

Baza

  • 1 kg miąższu dyni najlepsza będzie dynia piżmowa lub hokkaido

Dodatki

  • 2 łyżki masła można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon w wersji na słodko

Instructions

  • Usunięty z dyni miąższ (bez pestek) kroję na mniejsze kawałki (można, ale nie trzeba, obrać skórkę).
  • Kawałki dyni zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok. 45 minut do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Jeśli dynia była pieczona w skórce, po upieczeniu ostrożnie usuwam ją nożem.
  • Kawałki dyni ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą, delikatnie wygładzam łyżką w misce i dekoruję świeżą miętą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree dyniowe ma być deserem.

Video

Nutrition

Serving: 250g (wersja na słodko) | Calories: 198kcal | Carbohydrates: 38g | Protein: 2g | Fat: 5g | Saturated Fat: 3g | Cholesterol: 15mg | Sodium: 60mg | Potassium: 897mg | Fiber: 5g | Sugar: 14g | Vitamin A: 535.3% | Vitamin C: 68.8% | Calcium: 12% | Iron: 9.7%
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!