Kruche ciasto bezglutenowe

Kruche ciasto bezglutenowe

Najlepsze kruche ciasto bezglutenowe bez gumy ksantanowej i bez gumy guar oraz bez jajek. Bardzo proste do przygotowania ciasto kruche bezglutenowe do serników, pasztecików, tart i ciasteczek.
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 30 min
Całkowity czas: 35 min
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy 30 cm
Kalorie: 355.6kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej przygotowana z bardzo kleistego ryżu
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mazeiny skrobia kukurydziana
  • 4 łyżki tapioki
  • 5 łyżek mielonego lnu złocistego można zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub mielonymi nasionami chia
  • 250 g masła
  • 2-3 łyżki cukru polecam cukier brzozowy czyli ksylitol
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾-1 szklanki wody lodowata; można zastąpić 4 żółtkami lub 2 jajkami, dzięki czemu ciasto uzyska większą plastyczność
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Jak zrobić

  • Wszystkie suche składniki umieszczam w większej misce. Dodaję masło i siekam całość, do uzyskania grudkowatej, piaskowej konsystencji.
  • Szybko zagniatam ciasto, dodając stopniowo wodę i sok z cytryny (może się okazać, że ciasto będzie potrzebować mniej wody niż w sugerowanych przeze mnie proporcjach).
  • Zawijam ciasto w foliowy woreczek lub zamykam szczelnym pojemniku plastikowym i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.
  • Ciasto można wałkować na lekko omączonej stolnicy lub wylepiać nim bezpośrednio foremkę.
  • Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Czas pieczenia: 20-40 minut.

Wskazówki

Zamiast wykorzystywania jajek, połowę wody można zastąpić maślanką.

Nutrition

Serving: 100g | Kalorie: 355.6kcal | Carbohydrates: 33.6g | Białko: 3.6g | Fat: 23.4g | Tłuszcze nasycone: 13.2g | Cholesterol: 53.7mg | Sód: 299.2mg | Potas: 94.5mg | Fiber: 2.4g | Cukier: 2.6g | Witamina A: 625IU | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 23.6mg | Żelazo: 0.9mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!