Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zupa szparagowa z migdałami
Zupa szparagowa z migdałami - łatwa i smaczna zupa szparagowa na wywarze warzywnym, z dodatkiem czosnku i cebuli, pachnąca gałką muszkatołową.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
40
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Polska
Servings:
6
Calories:
203
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1,5
l
wywaru warzywnego lub drobiowo-warzywnego
500
g
szparagów
pokrojone na kawałki o długości ok. 3 cm; włożone do zimnej wody – w ten sposób nie sczernieją
2-3
łyżki
ryżu
2
łyżki
migdałów
sparzone, pokrojone w słupki
½
szklanki
śmietanki kremówki
100
g
żółtego sera
starty na tarce o grubych oczkach
natka pietruszki do posypania
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Instructions
Szparagi gotujemy ok. 5 minut w wywarze, wyjmujemy (zachowujemy wywar!), odkładamy główki na osobny talerz, a łodyżki ucieramy.
Opłukany ryż wkładamy do wrzącego wywaru i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dodajemy migdały, śmietanę, przecier z łodyżek szparagów i ser. Chwilę podgotowujemy, przyprawiamy.
Główki szparagów układamy na talerzach, zalewamy zupą i posypujemy natką pietruszki.
Notes
Jak oczyścić szparagi
Jak zrobić
wywar warzywny
Nutrition
Wielkość porcji:
350
ml
|
Kalorie:
203
kcal
|
Węglowodany:
12
g
|
Białko:
7
g
|
Tłuszcze:
14
g
|
Tłuszcze nasycone:
8
g
|
Cholesterol:
44
mg
|
Sód:
1115
mg
|
Potas:
250
mg
|
Błonnik:
2
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
2040
IU
|
Witamina C:
11.3
mg
|
Wapń:
169
mg
|
Żelazo:
2.4
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!