Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Szparagi cytrynowe
Przepis na szparagi cytrynowe z parmezanem i oliwą, doskonała przekąska fit w ciągu dnia lub na imprezę. Najlepsze cytrynowe szparagi krótko gotowane.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
10
minutes
minutes
Course:
Przekąska
Cuisine:
Włoska
Servings:
4
Calories:
96
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
kg
zielonych szparagów
oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości ok. 2 cm
sól i świeżo zmielony pieprz
2
łyżki
oliwy z oliwek
extra vergine
2
łyżki
parmezanu
starty na tarce o drobnych oczkach
1
łyżeczka
skórki startej z cytryny
Instructions
Wkładamy szparagi do wrzątku i na średnim ogniu gotujemy przez ok. 2 minuty.
Odcedzamy szparagi i przekładamy do miski lub na talerz.
Dodajemy startą skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, starty parmezan oraz sól i pieprz.
Mieszamy delikatnie całość.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Szparagi cytrynowe podajemy jako sałatkę-starter przed głównym posiłkiem lub dodatek do białego, grillowanego mięsa albo ryby.
Przydatne poradniki
:
Jak oczyścić szparagi
Jak ugotować szparagi
Nutrition
Wielkość porcji:
130
g
|
Kalorie:
96
kcal
|
Węglowodany:
5
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
7
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Cholesterol:
1
mg
|
Sód:
42
mg
|
Potas:
252
mg
|
Błonnik:
2
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
965
IU
|
Witamina C:
7.7
mg
|
Wapń:
60
mg
|
Żelazo:
2.7
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!